De maatschappelijk verantwoorde fondsen van Triodos IM

© reuters

Triodos Investment Management specialiseert zich niet in maatschappelijk verantwoorde fondsen om marketingredenen, maar uit overtuiging, zegt managing director Jacco Minnaar. “Ondernemingen die in dat domein goede beslissingen nemen, hebben op lange termijn de beste groeivooruitzichten.”

Triodos Investment Management (IM), de vermogensbeheerder van Triodos Bank, beheert 3,3 miljard euro en biedt op de Belgische markt vier MVB-beleggingsfondsen (maatschappelijk verantwoord beleggen) aan voor particuliere beleggers. Ze worden rechtstreeks verdeeld door Triodos Bank en de onlinebrokers Keytrade en MeDirect. De producten werden vroeger beheerd door Delta Lloyd Asset Management, terwijl Triodos IM onderzoek deed naar bedrijven en het beleggingsuniversum in kaart bracht. Onlangs heeft Triodos beslist het beheer van die fondsen zelf ter hand te nemen. Die overgang wordt afgerond in de eerste helft van 2018.

“De ideeën die aan de basis liggen van de oprichting van Triodos IM hebben nog niets aan kracht verloren”, zegt managing director Jacco Minnaar. “De financiële sector blijft focussen op resultaten en marges. Wij willen bewijzen dat het mogelijk is tegelijk een levensvatbaar bedrijf te zijn en op lange termijn een positieve impact te hebben op de samenleving en het milieu. Voor het beheer van onze fondsen kunnen we rekenen op een sterk onderzoeksteam, dat hoge ethische standaarden hanteert bij de selectie van bedrijven.”

Triodos Bank werd in 1980 in Nederland opgericht om met het geld van spaarders ecologische, maatschappelijke en culturele projecten te financieren. Die ambitie, die is ingeschreven in de statuten van de instelling, ligt ook aan de basis van de internationale expansie van de groep. Het filiaal dat in 1993 in België werd geopend, was de eerste buitenlandse vestiging van Triodos Bank.

Het fonds Triodos Sustainable Pioneer Fund haalt geregeld de hoogste score in het jaarverslag van Financité over maatschappelijk verantwoord beleggen in België. Ook in de klassementen van maatschappelijk verantwoord sparen op de Belgische markt staat de groep bovenaan.

Goede beslissingen nemen

De meeste vermogensbeheerders bieden vandaag een gamma van MVB-producten aan, vaak om redenen die meer te maken hebben met marketing dan met echte overtuging. “Het aantal institutionele beleggers en particuliere beleggers die investeren in MVB-fondsen is sterk gestegen”, bevestigt Jacco Minnaar. “Daarom moeten we onze inspanningen voortzetten om de concurrentie voor te blijven. We moeten transparanter zijn, beter onderzoek doen naar bedrijven en manieren vinden om het management van ondernemingen beter te evalueren. Het aantal vermogensbeheerders die maatschappelijk verantwoord beleggen echt centraal in hun beleggingsproces plaatsen, blijft nog altijd zeer beperkt.”

Om een eerste selectie van aandelen te maken maakt Triodos IM gebruik van zijn team van zeven analisten en van leveranciers van externe gegevens zoals Sustainalytics. “Wij hebben regelmatig contacten met het management van de bedrijven waarin we beleggen, om zeker te zijn dat ze hun best doen om hun praktijken te verbeteren”, zegt Minnaar. “Zo maken we systematisch gebruik van ons stemrecht op de algemene vergaderingen. We zijn ervan overtuigd dat ondernemingen die in dat domein goede beslissingen nemen op lange termijn de beste groeivooruitzichten hebben.”

Drie sterren

De vier fondsen – die beleggen in aandelen, kleine en middelgrote kapitalisaties, obligaties en een mix van aandelen en obligaties – hebben elk drie Morningstar-sterren en beheren meer dan 200 miljoen euro. Triodos Sustainable Pioneer Fund heeft de afgelopen vijf jaar het best gepresteerd. Het fonds richt zich voornamelijk op kleine en middelgrote kapitalisaties die meer dan de helft van hun omzet halen uit milieugerelateerde technologie, innoverende medische behandelingen en de bescherming van het klimaat.

De beheerders zoeken naar een goed evenwicht tussen die drie grote thema’s. Elk heeft een gewicht tussen 15 en 45 procent in de portefeuille, die doorgaans tussen 50 en 60 posities bevat. Het product belegt niet in aandelen van oliebedrijven en wapenproducenten – zoals de andere fondsen van Triodos IM – en ook niet in telecomgroepen en banken.

Het fonds Triodos Sustainable Equity Fund kan investeren in grote kapitalisaties en is thematisch minder zuiver. Bij de belangrijkste tien aandelenposities zitten bedrijven zoals Priceline, Roche, Cisco Systems, Walt Disney, Taiwan Semiconductors en ING. Eind juli bestond meer dan de helft van de portefeuille uit Amerikaanse aandelen, de rest was vooral belegd in Europese waarden.

Het gemengde product Triodos Sustainable Mixed Fund biedt het beste compromis tussen rendement en risico. Het haalde de voorbije vijf jaar een gemiddelde jaaropbrengst van meer dan 5 procent, gekoppeld aan een zeer gecontroleerde volatiliteit. Het fonds kan tussen 30 en 60 procent van zijn activa beleggen op de beurs, de rest investeert het in overheids- en bedrijfsobligaties.

Het Triodos Sustainable Bond Fund belegt vooral in obligaties van goede kwaliteit (rating BBB en hoger), die zijn uitgegeven door overheden of Europese bedrijven. De beheerders geven de voorkeur aan overheidspapier van landen die de beste scores halen in milieu-inspanningen en democratische praktijken. Maar het rendement van Europese obligaties heeft de voorbije jaren sterk geleden onder het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content