De laatste stuiptrekkingen van Nokia

Een bedrijf als Nokia heeft voldoende contant geld op handen om toekomstige verliezen, zoals het afgelopen kwartaal, op te vangen. Beleggers beginnen echter het vertrouwen op een structurele (lange termijn) oplossing te verliezen. Als de prijsdaling van het aandeel Nokia van de laatste 12 maanden een indicator is, is dit volgens Royal Bank of Scotland niet een geheel incorrecte conclusie.

Nokia CEO Stephen Elop, in 2010 overgekomen van Microsoft, heeft het tij getracht te keren door over te gaan op de software van zijn voormalige werkgever; Windows Mobile. Echter, na de bekendmaking vorige week woensdag dat het bedrijf voor de volgende twee kwartalen in principe een verlies zou lijden, is het aandeel opnieuw fors gedaald met bijna 20%.

De consument lijkt momenteel vooral de voorkeur te geven aan de iPhone van Apple en de Google Android toestellen van Samsung. Beiden hebben een groter assortiment aan applicaties en bijkomende software-ontwikkelaars.

Gedurende het eerste kwartaal heeft Nokia iets meer dan 2 miljoen toestellen verkocht van het model Lumia, wat in schril contrast staat met de verwachtte verkoop van 31 miljoen iPhones en 37 miljoen Samsung ‘Smartphones’.

Marktwaarde teruggevallen tot een tiende van de piek

Volgens een onderzoek van Reuters zou Nokia in totaal 27 miljoen toestellen moeten verkopen dit jaar, 55 miljoen het daaropvolgende jaar en 94 miljoen in 2014. Mochten deze cijfers niet gehaald worden dan zou het volgens analisten moeilijk zijn voor Nokia om zich op een financieel gezonde manier te handhaven.

De marktwaarde van Nokia is ongeveer één tiende (11,3 miljard euro) in vergelijking met het (laatste) topjaar 2007, toevallig ook het jaar waarin de iPhone op de markt kwam. Het ziet er helaas naar uit dat Nokia zijn positie als grootste mobiele telefoonfabrikant definitief heeft verloren aan Samsung Electronics.

Op basis van de huidige marktomstandigheden is het waarschijnlijk dat de gok om Windows software te gebruiken niet gunstig zal uitpakken en we te maken hebben met de laatste stuiptrekkingen van het ooit zo machtige Finse concern.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content