De beurstaks: inhouden of niet?

© BELGA

Als u aandelen koopt en verkoopt via een onlinebroker, moet u naast de transactie- en de bewaarkosten ook rekening houden met de zogenoemde taks op de beursverrichtingen.

Dit jaar heeft de regering-Di Rupo die belasting al twee keer verhoogd. Sinds 1 mei 2012 betaalt u op aandelenverrichtingen een belasting van 0,25 procent, met een maximum van 740 euro.

Die heffing wordt in principe ingehouden door de onlinebroker en doorgestort aan de Belgische schatkist. Toch zijn er buitenlandse onlinebrokers, waaronder TradersOnly en Today’s Brokers, die geen beurstaks inhouden. Ze beroepen zich daarvoor op de onduidelijke wettelijke regels over de heffing van de beurstaks. Volgens hen hoeven ze geen belasting in te houden, omdat ze buitenlandse rekeningen voor hun klanten openen. In het artikel 120 van het Wetboek diverse rechten en taksen staat dat de taks op beursverrichtingen verschuldigd is “voor elke financiële transactie die in België wordt aangegaan of uitgevoerd en die Belgische of vreemde openbare fondsen tot voorwerp hebben”.

Het standpunt van de onlinebrokers die geen beurstaks inhouden, is voor discussie vatbaar. Hoe dan ook zijn de klanten van die onlinebrokers verplicht hun buitenlandse bankrekening op te geven in hun Belgische aangifte voor de personenbelasting. Als de Belgische fiscus – eventueel na een uitspraak van de rechter – kan aantonen dat de inhouding verplicht is, is de kans bovendien groot dat de belasting met terugwerkende kracht moet worden betaald. Bij het vergelijken van de tarieven van onlinebrokers, calculeert u de beurstaks dus het best in, zelfs als de onlinebroker daar geen melding van maakt in zijn tarievenlijst.

Johan Steenackers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content