‘De Belg is verlekkerd op biotechaandelen’

© iStock

Een op de vier aandelen die in de eerste zeven maanden van 2015 werden verhandeld op de beurs van Brussel waren biotechaandelen. Dat blijkt uit cijfers van Binckbank België.

Zeven van de twintig populairste aandelen bij de klanten van Bincbank België komen van biotechbedrijven. Dat is niet verrassend als je weet dat ons land meer dan 140 biotechnologiebedrijven telt. Daarmee vertegenwoordigt België 7 procent van de Europese biotechbedrijven. De Belgische ondernemingen zijn goed voor 16 procent van de Europese omzet en voor 10 procent van de Research & Development-uitgaven.

'De Belg is verlekkerd op biotechaandelen'
© BinckBank

De Belgische klanten van de bank kijken ook in de richting van Frankrijk en Nederland om biotechaandelen te kopen. Zo bedraagt het percentage transacties in die aandelen op de beurzen in Amsterdam en Parijs respectievelijk 20 procent en 21 procent. Over de drie beurzen heen, Brussel, Amsterdam en Parijs, is het aandeel van transacties in biotechaandelen 23 procent.

Dit alles staat in sterk contrast met de marktkapitalisatie van de biotechbedrijven. Op Euronext Brussel maakt de sector maar 6 procent van de totale kapitalisatie uit. In Parijs gaat het om 10 procent en in Amsterdam niet eens 1 procent. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content