‘De Bel-20 verloor al meer dan 20 procent sinds de piek in januari: de beer is los’

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘Het zou voor de meeste Belgische beursgenoteerde ondernemingen beter zijn als de handelsoorlog niet escaleert.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.

Helaas, driewerf helaas. Op Euronext Brussel is sinds vrijdag 26 oktober de beer weer los. Op die dag stond de Bel-20-index meer dan 20 procent lager ten opzichte van de piek van 22 januari. Gerekend vanaf het begin van het jaar zaten we al eerder in oktober op dubbelcijferige verliespercentages.

Op dat ogenblik haalden nog zes van de twintig waarden een positieve return, waaronder de nieuwkomer Argenx, die een van de basiswaarden in de voorbeeldportefeuille is. Bijzonder knap is de prestatie van Sofina, mede door flink wat meerwaarden in India en het herstel van de beurskoers van Colruyt na enkele moeilijke jaren.

De Bel-20 verloor al meer dan 20 procent sinds de piek in januari: de beer is los.

De helft van de Bel-20-waarden verloor dit jaar al meer dan 10 procent. Het meest in het oog springt bpost, dat zijn koers bijna zag halveren. Maar even verrassend zijn de forse verliezen voor die andere door de overheid gecontroleerde maatschappij, Proximus,naast de grootbank ING en consumptiegroepen als AB InBev en Ontex. Die laatste twee zitten ook in de voorbeeldportefeuille, al kwamen ze er maar in de loop van het jaar in. Het is duidelijk dat we in beide te vroeg zijn ingestapt.

Als we naar de bredere markt kijken, is het beeld vergelijkbaar, alleen zijn de uitschieters veel meer uitgesproken. Met Mithra, Oxurion en Fagron hebben we de top drie uit de Bel Mid-index in de voorbeeldportefeuille. Daar zijn we bijzonder trots op. De keuze voor Belgische biotechaandelen is niet vanzelfsprekend. Iedereen raadde dat af. Maar het was voorlopig meer dan de moeite waard. Ook de stabiele waarde Lotus Bakeries zit weer in de top tien.

Het is te hopen voor Euronext Brussel dat de verwachte wereldwijde groeivertraging binnen de perken blijft.

Evengoed moeten we ontgoocheld zijn over het feit dat met Nyrstar ook de grootste daler in de Bel Mid-index in de voorbeeldportefeuille zit. Even ontluisterend is dat met IBA, Bekaert, Van de Velde en Econocom vier klassiekers zo goed als gehalveerd zijn dit jaar. Ook in de Bel Small-index is armoede troef. Maar 6 van de 23 leden van die index staan in de plus. Alleen Global Graphics, waar een bod op is, en de portefeuillewaarde Bone Therapeutics (nog biotech!) wisten echt te scoren. Ook daar zien we een lijst van zware verliezers, met als meest negatieve uitschieters Greenyard, Balta Group en Hamon.

Groeivertraging

Het helpt natuurlijk niet dat we het jaar zijn begonnen met een aantal maanden met een sterkere euro en een zwakkere dollar, gevolgd door het opdrijven van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, en de nieuwe twijfels in de eurozone door het loslaten van de begrotingsdiscipline door Italië. Een exporteconomie als België met op de beurs in hoofdzaak multinationaal georiënteerde bedrijven heeft daar meer dan gemiddeld last van. Voorts mogen we ook de onzekerheid rond de brexit niet uit het oog verliezen.

Het is dan ook te hopen voor Euronext Brussel dat de verwachte wereldwijde groeivertraging binnen de perken blijft, zoals de meeste internationale instellingen wel aangeven. We houden wel rekening met een grotere groeiverzwakking, mede in de Verenigde Staten. Het zou voor de meeste Belgische beursgenoteerde ondernemingen beter zijn als de handelsoorlog niet escaleert. Een zwak 2018 betekent helaas nog niet automatisch een beter 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content