Cyprus heeft behoefte aan nieuwe munt
Rechtvaardig of niet, de vraag is volgens professor Stefan Duchateau of de Cypriotische bevolking enige economische overlevingskans heeft binnen de Eurozone.
Dit lijkt -op zijn minst gezegd- problematisch voor een land dat (enigszins kunstmatig) het hoogste welvaartspeil had bereikt van de Mediterrane zone.
Het land wordt zo in de armen van Rusland gedreven, hetgeen strategisch misschien niet zo’n beste keuze is. Wellicht bevindt zich ook daar hun grootste troef : na een eerste poging om hun economische groei te herstellen ( hetgeen tot mislukken gedoemd is), kan de Europese Unie gerichte steunmaatregelen uitwerken die van aard zijn structurele verbeteringen aan te brengen.
De koers van de euro is echter veel te duur voor Cyprus maar het verlaten van de Eurozone is (op korte termijn) geen alternatief. Het land zou dan definitief en onherroepelijk ten onder gaan aan hyperinflatie wanneer het op eigen kracht een nieuwe munt zou invoeren. ( Maar misschien niet indien onmiddellijk de euro zou worden vervangen door de roebel?)
Binnen de Eurocontext kan er enkel aan een realistische overlevingskans worden geacht wanneer er naast de euro een parallelle munt ( in de vorm van vouchers) wordt ingevoerd die een feitelijke devaluatie doorvoert van 20 à 30 %.
Vergeet immers niet dat een te dure munt het nadelige effect heeft dat import wordt gestimuleerd, hetgeen de locale industrie stelselmatig ondermijnt.
In de praktijk zou dit als volgt werken: De spaartegoeden ( en nadien de lonen ) van de Cyprioten worden (bijvoorbeeld) voor de helft omgezet in vouchers. De andere helft blijft in euro.
Deze vouchers zijn echter voor 100% bruikbaar voor de aankoop van locale producten. Voor ingevoerde producten tellen deze vouchers echter slechts voor 70 à 80 % van de Eurowaarde van de producten.
Een dergelijke maatregel is veel effectiever en zeker veel rechtvaardiger dan de opgelegde haircuts en zou een bankrun vermijden … en laten toe om het land grondig voor te bereiden indien er toch een nieuwe munt moet worden ingevoerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier