Citigroup duikt fors in het rood, splitst zichzelf op in twee

Citigroup boekte over het vierde kwartaal een nettoverlies van $8,29 mrd, of $1,72 per aandeel. Over dezelfde periode van 2007 leed de bank een verlies van $9,83 mrd of $1,99 per aandeel. Het is het vijfde kwartaalverlies op rij. De groep kondigde ook aan zichzelf op te splitsen.

Het verlies was groter dan verwacht, want de consensusverwachting lag op een negatief resultaat van $1,12 per aandeel. De Wall Street Journal had anderzijds een verlies van $10 mrd bank in het vooruitzicht gesteld.

Citigroup gaat gaat zichzelf opsplitsen in twee businesses units, te weten Citicorp en Citi Holdings. Die gaan zich elk toespitsen op hun kernactiviteiten, waardoor de verkoop van de niet-kernactiviteiten makkelijker zal verlopen.

Het ene deel zal zich bezighouden met de normale bankiersactiviteiten, terwijl het andere deel vermogensbeheer en de effectenhandel op zich zal nemen. CEO Vikram Pandit wil de bank weer winstgevend maken door deze weg in te slaan.

Dinsdag al liet de groep weten dat het een samenwerkingsverband start met Morgan Stanley, een andere Amerikaanse bank. In dat
samenwerkingsverband gaan de twee banken hun afdeling effectenmakelaardij samenbrengen. Citigroup krijgt 2,7 miljard dollar van Morgan Stanley voor een belang van 51 procent in dat project.

Het afgelopen jaar pompte de Amerikaanse overheid al 45 miljard dollar in Citigroup, om zo de kapitaalpositie van de bank te
versterken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content