Citigroup doet beter dan verwacht

© REUTERS

De derde grootste Amerikaanse bank zag zijn nettowinst met 12% zakken, maar doet daarmee wel beter dan analisten hadden verwacht.

Vikram Pandit, de CEO van Citigroup, kon een nettowinst van 2,95 miljard USD, of 95 dollarcent per aandeel, aankondigen voor het tweede kwartaal. Zonder enkele eenmalige elementen komt de nettowinst uit op 1 USD per aandeel. Ook al is de nettowinst met 12% gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is dit toch beter dan de 89 dollarcent die door analisten werd verwacht.

De oorzaak van deze prestatie zijn de hoger dan verwachte inkomsten uit de investeringsbank (fusies en overnames, beursintroducties, …). Deze inkomsten zijn ‘maar’ met 21% gezakt, wat beter is dan de 35% daling die concurrent JPMorgan vorige week had gerapporteerd. Citigroup verdiende in het tweede kwartaal 201 miljoen USD op fusies en overnames (+2%). De groep was onder andere de voornaamste begeleider van de monsterovername van Medco Health Solutions door Express Scripts ter waarde van 29,1 miljard USD. Deze inkomsten konden de sterke daling uit de begeleiding van nieuwe obligatie-uitgiftes (-21%) en aandelenuitgiftes (-39%) deels compenseren.

De nettowinst werd ook ondersteund door een daling van de voorzieningen voor slechte kredieten met 984 miljoen USD. Volgens Citigroup betalen opnieuw meer klanten hun leningen op tijd. Ook een meerwaarde op de uitstaande schulden van 219 miljoen USD ondersteunt het resultaat.

De omzet viel met 10% terug tot 18,64 miljard USD door de gestage afbouw van de loodzware erfenis. De inkomsten uit deze activa, gebundeld in Citi Holdings en nog altijd 10% van alle activa van Citigroup, lagen in het voorbije kwartaal 62% lager dan een jaar geleden.

Het Citigroup van vandaag is ver verwijderd van de groep die in 2009 bijna failliet gegaan is en enkel dankzij 45 miljard USD aan belastinggeld recht gehouden kon worden. Dit geld is ondertussen al terugbetaald, en het dividend, dat in 2009 werd geschrapt, werd vorig jaar geherintroduceerd aan 1 dollarcent per kwartaal. Dit bedrag wil Pandit nu gevoelig verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content