Chinese monetaire politiek geen goed nieuws voor goud

Weinigen weten het, maar China is wereldwijd nummer één in geldcreatie. CLSA strategist Russell Napier merkt op dat China sinds 2007 op zijn eentje verantwoordelijk was voor 40% van de geldcreatie. Maar daar lijkt volgens Napier verandering in te zullen komen.

De Chinese economie is aan het vertragen en dat zal niet zonder gevolgen blijven. Er is dus minder behoefte aan geldcreatie, waardoor niet inflatie maar deflatie het grootste gevaar dreigt te worden. Tegen die achtergrond verliest het goud duidelijk aan aantrekkingskracht.

Lagere rentevoeten kunnen goudprijs onder druk zetten

De groeivertraging heeft als gevolg dat China haar basisrente (evenals de renteverplichtingen voor de banken) opnieuw zal moeten verlagen.

De weg voor renteverlagingen ligt namelijk wijd open wanneer het inflatiegevaar gereduceerd is. In andere delen van de wereld bevindt de rente zich al dicht in de buurt van het nulniveau.

Sinds het opblazen van Bretton Woods in 1971 wordt de goudprijs op de open markt vastgelegd. Napier stelt vast dat de goudprijs altijd goed ondersteund werd wanneer de rente laag was of werd verlaagd, maar dat de goudprijs zwak presteert wanneer de rente hoog is. Een Chinese renteverlaging kan de goudprijs dus aardig wat schade toebrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content