Chinese journalist ‘bekent’ verantwoordelijkheid voor beurschaos

© REUTERS

De Chinese journalist Wang Xiaolu heeft toegegeven dat hij chaos heeft veroorzaakt op de Chinese beurzen door foute informatie te verspreiden. Hij is intussen opgepakt.

Een Chinese journalist heeft toegegeven dat hij door het verspreiden van foute informatie ‘paniek en chaos’ heeft veroorzaakt op de Chinese beursvloeren. Dat melden de Chinese media.

Wang Xiaolu werd door de Chinese autoriteiten gevangengenomen na de recente beurscrash in China. De journalist van het magazine Caijing wordt verdacht van het verspreiden van valse informatie over de aandelen- en termijnmarkten, schrijft het officiële persbureau Xinhua. Zijn bericht heeft ‘het vertrouwen in de markten ernstig ondermijnd en enorme verliezen toegebracht aan het land en aan de investeerders’, luidt het.

Geruchten op het internet

Daarnaast werd ook een ambtenaar van de Chinese beurstoezichthouder gearresteerd. Ook vier topfiguren van de belangrijkste makelaarskantoren in het land werden opgepakt.

Xinhua maakt melding van in totaal 197 mensen die gesanctioneerd werden bij een speciale actie van de politie tegen geruchten die op internet werden verspreid.

De actie was niet enkel gericht tegen mensen die informatie over de beurscrash hadden gepubliceerd. Ook wie geruchten over de dodelijke explosies in de opslagplaats in Tianjin of over andere ‘belangrijke gebeurtenissen’ online had gezet, riskeerde te worden opgepakt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content