Chinese aandelen krijgen klappen

Schrik voor het coronavirus en de impact ervan op de economie heeft ervoor gezorgd dat de Chinese aandelenmarkt maandag zwaar in het rood is gegaan, met verliezen van bijna 8 procent.

De handel van Chinese aandelen, de CSI 300 Index, ging bij opening 9,1 procent lager. Uiteindelijk bedroeg het verlies 7,9 procent. Het ging om de eerste handel sinds 23 januari, nadat het gesloten was vanwege de uitbraak van het coronavirus. De beurs van Shanghai sloot 7,72 procent lager, die van Shenzhen 8,41 procent.

Een sluiting van iets meer dan een week was gepland vanwege Chinees Nieuwjaar, maar de geplande heropening afgelopen vrijdag werd vanwege de virusuitbraak met enkele dagen uitgesteld. De beurs in Hongkong ging midden vorige week weer open en leverde sindsdien behoorlijk in.

De daling is de grootste sinds 2015. De Chinese nationale bank (PBOC) had al op de daling geanticipeerd en stelde meer geld beschikbaar voor de financiële markten. Daarmee wou de bank voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als beleggers massaal aandelen verkopen. Eerder dit weekend kondigde de PBOC al maatregelen aan om bedrijven in de door het coronavirus getroffen gebieden te helpen. Banken kregen daarvoor meer geld beschikbaar van de centrale bank en werden verzocht om bijvoorbeeld de rentetarieven van leningen aan bedrijven in het gebied te verlagen.

Partner Content