China slaagt er voorlopig niet in om beurs te stabiliseren

In oktober vorig jaar werd Guo Shuqing het hoofd van de Chinese toezichthouder. Zijn taak bestond er in om de Chinese beurs een zuurstofkuur toe te dienen. De koersen op de beurs van Shanghai waren op dat moment al gedurende een periode van twee jaar gedaald.

Guo Shuqing kondigde meteen een aantal maatregelen aan, maar die hebben tot dusver niet het gewenste effect bereikt. De benchmark Shanghai Composite Index is sinds het aantreden van de nieuwe regelgever nogmaals met ongeveer 15% gedaald en dat was uiteraard de bedoeling niet.

Visie op langere termijn

Guo is niettemin van mening dat de aangekondigde maatregelen op langere termijn wel degelijk vruchten gaan afwerpen. Momenteel wordt het plaatje echter vertroebeld door de verzwakking van de Chinese economie, waar voorlopig geen kruit tegen gewassen lijkt te zijn.

Ivy Pan, analist bij ABN Amro Private Banking, wijst in dat verband naar de zwakke bedrijfsresultaten. Sinds het begin van dit jaar worden de prognoses wat betreft de bedrijfswinsten voortdurend naar beneden aangepast.

Over de eerste zes maanden van dit jaar daalden de bedrijfswinsten met 2,20%, tegenover nog een stijging met 29% tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ook de cijfers over het derde kwartaal zijn tot dusver weinig bemoedigend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content