Centrale banken maken zich klaar voor exit-strategie
De grootste centrale banken lijken klaar te zijn om een eerste aanzet te geven voor een exit-strategie. Daarmee wordt het wegnemen van de overheidsmaatregelen bedoeld, overheidsmaatregelen die gericht waren om te beletten dat de wereldeconomie in een depressie zou wegzakken.
Bij de Europese Centrale Bank verklaarde president Jean- Claude Trichet dat sommige maatregelen om de kredietmarkt liquider te maken zal intrekken.
De Bank of England kondigde gelijkaardige maatregelen aan wat betreft de aankopen van obligaties. De Amerikaanse centrale bank maakt zich anderzijds op om de rente te verhogen.
Dat wil zeggen dat de beleggers en de bedrijven het ooit zullen moeten stellen met de stroom aan liquiditeiten die de wereldeconomie dit jaar hebben ondersteund. Daarbij speelt mee dat de financiële markten zich stilaan zorgen beginnen te maken over het ontstaan van nieuwe zeepbellen.
Het gevaar bestaat dat het terugtrekken van de maatregelen wilde koersfluctuaties op de valutamarkten gaat veroorzaken, die op hun beurt het economisch herstel in de kiem willen smoren.
Jim O’Neill, hoofd globale economie Goldman Sachs Group, merkt op dat er heel wat gevaren om de hoek loeren. Het is namelijk nog altijd niet zeker in hoeverre de overheidsmaatregelen de economie precies ondersteund hebben.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier