Cash wordt opnieuw koning bij bedrijven en banken

De grote schuldencrisis die we al enkele jaren beleven kan ingrijpende gevolgen hebben voor de economische omgeving. We leven in een omgeving vol risico’s, het is 20 jaar of langer geleden dat we nog met zoveel gevaren werden geconfronteerd. Die risico’s vergen een aangepast gedrag.

Paul Donovan, deputy head of global economics bij UBS Investment Bank, stelt vast dat bedrijven op een heel andere manier zaken zijn gaan doen.

Ze zijn om begrijpelijke redenen minder geneigd om geld te ontlenen en zetten veel meer cash achter de hand om toekomstige investeringen te financieren.

Schrik zit er diep in

De schuldencrisis van 2008-2009 heeft veel bedrijfsleiders er toe afgebracht om af te zien van de financiering van hun bedrijf via kortlopende kredieten.

Daardoor is de relatie tussen banken en bedrijfswereld grondig gewijzigd. Op de eerste plaats is er sprake van deleveraging, het afbouw van schulden.

Anderzijds zal de economische groei minder dynamisch worden, want de bedrijven zullen nu veel meer beroep moeten doen op de eigen cash.

Bovendien zijn de banken ook niet meer bereid om zich diep in de schulden te steken. Ze zullen bijvoorbeeld minder kredieten toestaan. Dat betekent dat we een complexere economische omgeving gaan krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content