Buy and hold-strategie leverde nauwelijks meerwaarde op

De problemen binnen de eurozone zijn een serieuze handicap omdat veel banken en verzekeringsmaatschappijen belangrijke posities in obligaties van de Zuid Europese landen en Ierland hebben en dus zeer kwetsbaar zijn indien er geen duurzame oplossing kan worden gevonden.

Het feit dat het voorbije decennium nauwelijks meerwaarde heeft opgeleverd voor een “buy and hold” aandelenstrategie in hoofde van de beleggers speelt volgens Dexia zeker ook mee.

Zijn aandelen echt onontbeerlijk voor een portefeuille?, zo stelt de bank zich de vraag. Normaal kan hierop positief worden geantwoord voor zover uiteraard rekening wordt gehouden met het risicoprofiel van de belegger.

De risicobereidheid heeft zeker een stap terug gezet gezien de opgelopen teleurstellingen vooral bij beleggers die dicht bij hun pensioen staan. Hun “vierde” pensioenpijler is minder solide gebleken dan gehoopt.

Het is zeker nog te vroeg om te spreken van een “Financial meltdown” fenomeen voor de aandelenmarkten, maar impliciet speelt dat ongetwijfeld mee.

Het gros van de spaargelden zit bij de babyboomers, die hun portefeuille uitgebouwd hebben in de jaren 80 en 90, die zeer voorspoedig waren voor de aandelen.

Nu kiezen voor rentedragende beleggingen met kapitaalwaarborg is volgens Dexia een logische stap. Dit verklaart de voorkeur voor obligaties en kasbons en de enorme volumes die op allerhande vormen van spaarrekeningen zijn geplaatst ondanks de lage rendementen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content