Buitenlandse druk op VS neemt toe

Als het schuldenplafond niet wordt opgetrokken, zal dit volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer niet alleen gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie maar ook voor de gehele wereldeconomie.

Mario Draghi, de Europese bankpresident, stelde: “dat het ondenkbaar is dat er geen oplossing kan worden gevonden”.

Anton Suilanov, de Russische minister van Financiën, sprak de verwachting uit dat hij het volste vertrouwen heeft dat de Amerikaanse regering en congres tot overeenstemming komen.

Maar ondanks deze “inmenging in binnenlandse aangelegenheden” lijkt niemand in Washington toe te willen geven. Hoogstens wil men het schuldenplafond voor een jaar tijdelijk verhogen.

Maar dat zal zeker en vast volgend jaar weer dezelfde loopgravenoorlog geven als dit jaar. Het enige voordeel is dat dan de wereldeconomie er beter voor staat. Want dat blijkt toch uit veel indicatoren. Afgelopen week waren bijvoorbeeld veel handelaren in metalen bijeen in Londen.

Hier sprak men de verwachting uit dat China haar doel van een groei van 7,5% zal gaan halen. Ook zien de handelaren goede signalen uit Europa dat daar de economie ook aantrekt. Maar natuurlijk houden ze een slag om de arm. Als het schuldenplafond niet wordt verhoogd dan…..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content