MDxHealth zet belangrijke stappen richting winst

De terugbetaling voor SelectMDx blijft nog onzeker, maar intussen verbetert de brutomarge aanzienlijk en is het verkoopteam voldoende groot om het potentieel van de vier testen ten volle te benutten.

Het aandeel van het Belgische diagnosticabedrijf MDxHealth zakte na de jaarrapportering naar een dieptepunt. Het blijft wachten op een definitieve beslissing over de terugbetaling van Select-MDX voor prostaatkanker door de publieke Amerikaanse ziekteverzekering Medicare. Topman Michael McGarrity gaf aan ten laatste midden 2023 een antwoord te verwachten.

De toevoeging van twee nieuwe testen de voorbije twee jaar versterkte het groeiprofiel van MDxHealth. Vooreerst startte eind 2021 de verkoop van een urinewegeninfectietest, omgedoopt tot Resolve-MDX. De test haalde in 2022 al 4,9 miljoen dollar omzet, te vergelijken met circa 1,1 miljoen voor Select-MDX.

De belangrijkste stap was de overname in augustus 2022 voor 100 miljoen dollar van de Oncotype DX GPS-test (Genomic Prostate Score) van het Amerikaanse Exact Sciences, een genomische test die bij een vastgestelde prostaatkanker de mate inschat waarin de tumor zich agressief zal ontwikkelen. Sinds de overname versterkte de waarde van de test door twee berichten. De recentste NCCN-richtlijnen raden het gebruik van de test ook aan bij hoogrisicopatiënten. Daarnaast was er in februari het uitstekende nieuws dat de test als enige in zijn soort wordt terugbetaald door United Health Group, de grootste Amerikaanse privéverzekeraar. De omzet van de GPS-test bedroeg 9,3 miljoen dollar tussen augustus en december.

De omzet klom in het vierde kwartaal met 114 procent tot 12,9 miljoen dollar. Zonder de GPS-test ging de omzet 15 procent hoger tot 6,9 miljoen. In het derde kwartaal bedroegen die cijfers respectievelijk 11,2 miljoen en 7,8 miljoen dollar. Op jaarbasis was er een toename met 67 procent tot 37,1 miljoen dollar (+25 procent tot 27,7 miljoen zonder de GPS-test). De omzet van Confirm-MDX voor prostaatkanker steeg met 8 procent tot 21,8 miljoen dollar.

Dankzij de overname van de GPS-test breidde het verkoopteam uit tot 70 mensen. Volgens McGarrity volstaat dat om break-even te draaien mits op termijn een omzet van 100 miljoen dollar wordt gehaald. Bemoedigend is dat sinds de overname het volume Confirm-MDX tegenover dezelfde periode in 2021 in het derde kwartaal met 14 procent toenam tot 4.272 testen en in het vierde kwartaal met 21 procent tot 4.339 testen, het hoogste kwartaalvolume sinds de covidpandemie.

Voorlopig resulteert de sterke omzetstijging nog niet in minder nettoverlies door de extra kosten van het overgenomen verkoopteam. De brutowinst klom wel 82 procent hoger tot 19,2 miljoen dollar, of een verbetering van de brutomarge met 440 basispunten tot 51,9 procent. McGarrity mikt op 65 procent brutomarge bij 100 miljoen dollar omzet. De operationele kosten stegen met 53 procent tot 57,1 miljoen dollar, waarvan 3,2 miljoen eenmalige kosten. Het nettoverlies steeg van 29 miljoen dollar naar 44 miljoen. De operationele cashburn bedroeg 18 miljoen dollar.

MDxHealth verwacht in 2023 65 tot 70 miljoen dollar omzet. De gemiddelde analistenverwachting bedraagt 63,4 miljoen. MDxHealth beschikt na de kapitaalverhoging in februari met 40,3 miljoen dollar netto over 55,8 miljoen dollar cash.

Conclusie

MDxHealth zette, ondanks de halvering van de prostaatkankertestmarkt door de pandemie en de uitermate lastige financieringsomstandigheden, belangrijke stappen om richting winstgevendheid te evolueren. De terugbetaling voor SelectMDx blijft nog onzeker, maar intussen verbetert de brutomarge aanzienlijk en is het verkoopteam voldoende groot om het potentieel van de vier testen ten volle te benutten. Voor de risicobewuste investeerder.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 0,27 euro

Ticker: MDXH BB

ISIN-code: BE0003844611

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 75,3 miljoen euro

K/w 2022: –

Verwachte k/w 2023: –

Koersverschil 12 maanden: -63%

Koersverschil sinds jaarbegin: -56%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content