Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Politiek maakt dezelfde fout als banken”

Iedereen doet alsof het probleem van Griekenland bijna is opgelost. Dat lijkt op het eerste gezicht ook zo, maar de realiteit is helaas anders. Inmiddels is de rente op de Griekse staatsobligaties opnieuw opgelopen tot boven 7%.

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “We hebben eigenlijk een typisch politieke oplossing gekregen, in die vorm dat er nog altijd geen oplossing is. Bovendien is de gevolgde strategie erg vreemd, de methoden doen denken aan die van de banken. Wat ik daarmee bedoel? Eigenlijk wordt slecht papier herverpakt en aangeboden als goed papier. De Duitsers geven obligaties uit aan 3% en kopen daarmee Griekse staatsobligaties met een rendement van 5%. Zo ontstaat er met andere woorden een hefboomeffect.”

Met z’n allen doen de Europese landen alsof er geen probleem met Griekenland is, terwijl dat probleem er natuurlijk wel is. Verstraete: “De buitenlandse belastingbetaler draait mee op voor de Griekse problemen. Duitsland levert al een bijdrage van 8,60 miljard euro aan Griekenland en dat bedrag gaat verdrievoudigen. Duitsland kampt echter zelf met een begrotingstekort van 109 miljard euro, dus de belastingbetaler gaat dat niet blijven pikken. Of met andere woorden: het probleem Griekenland is dus zeker nog niet opgelost.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content