Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “ECB kan met monsteruitgifte komen”
Met de langverwachte downgrade van verschillende Europese landen is er een probleem ontstaan voor de reeds gecreerde oplossing.
Het EFSF (dat later vervangen zal worden door het ESM) heeft een duidelijk lagere slagkracht na de downgrade van Frankrijk en Oostenrijk.
Dit nog steeds verkopen als een AAA structuur en er dan nog een hefboom op proberen plaatsen is het creeren van een structuur waar de overheden zelf paal en perk willen aan stellen.
Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Er is echter een lichtpunt: de ECB heeft met de verlenging van de looptijd van leningen aan de financiële sector tot 3 jaar aan ongeveer 1% rente een dermate grote geldstroom op gang gebracht die reeds duidelijk positieve tekenen toont op de rente van driejarige obligaties. Wat indien ze bij de volgende tranche een monsteruitgifte organiseren (bvb. 1000 miljard) met een nog langere looptijd. Dan wordt het voor de banken uiterst aantrekkelijk (en in sommige gevallen kunnen ze ertoe verplicht worden het ook te doen) om locaal staatspapier te kopen met dezelfde looptijd. Dit zou de rente naar beneden brengen, deze rente-inflatie beperken en bovendien een zeker inkomen brengen naar de banken.”
De ultieme bedoeling is dat de kredieten naar de reeële economie opnieuw aangezwengeld wordt aan rentes die dermate aantrekkelijk zijn dat investeren opnieuw loont.
Het gevolg zou licht inflatoir kunnen zijn op kortere termijn, maar zou zeker de euro verder onder druk brengen.
Dit zou netto niet slecht zijn voor exporterend Europa, zelfs al houden we rekening met leningen die bedrijven hebben in andere valuta.
Bruno Verstraete: “Voor we tot dit scenario komen moet Griekenland eerst opgelost worden. Het grote dilemma is hier dat de ECB niet kan afschrijven en heel veel Grieks papier aanhoudt. Een vrijwillige afschrijving van Grieks papier heeft nog steeds tot gevolg dat dit als een bankroet gecatalogeerd staat (volgens Fitch). Hierdoor moet de CDS verzekeringspremie uitbetaald worden. Ondertussen is het uitstaande bedrag hier relatief beperkt. Wat in ieder geval belangrijk is, is de schade die een afschrijving of betalingsstaking teweeg kan brengen op Europese banken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier