Britse onlinebroker introduceert gratis beleggen in België

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Britste onlinebroker iDealing lanceert als eerste in België een platform waarop beleggers gratis kunnen handelen.

“We zullen de Belgische markt stevig door elkaar schudden”, zei Lee Foster Bowman, een van de oprichters van iDealing, tijdens een bezoek aan Nederland. Wie via het platform aandelen, obligaties of andere waarden van de drie Euronext-beurzen wil verhandelen, betaalt geen commissie. Daarmee steekt de Britse broker zelfs de Nederlandse prijzenbreker DeGiro de loef af.

Zero-provisiehandel

Het aanbieden van de zogenoemde ‘zero-provisiehandel’ is volgens iDealing mogelijk omdat het “de tussenpersoon eruit heeft gesneden. We hebben vrijwel alle kosten kunnen wegsnijden die met derde partijen te maken hadden”, aldus Bowman. Wie wil beleggen via het platform moet minstens 1250 euro investeren.

Al is iDealing niet volledig kosteloos. Wie aandelen verhandelt via het platform moet 30 cent betalen als er dividenden worden uitgekeerd. Wie geld afhaalt of formuleren vraagt om deel te nemen aan een kapitaalverhoging moet 5 euro op tafel leggen. De onderneming haalt haar voornaamste opbrengsten uit de rente-inkomsten op overtollige rekeningtegoeden. “Die zijn met de lage rentes niet echt hoog, maar we hebben dit model getest in Frankrijk en zelfs als de rentemarge nog tien jaar onder 1 procent blijft, kunnen we dit dankzij onze lage kosten winstgevend blijven aanbieden”, zegt Bowman in een interview.

De komst van iDealing is geen goed nieuws voor de gevestigde waarden in België. De druk om de tarieven te verlagen wordt groter. Zo betaal je bij MeDirect 7,50 euro als je een order van 5.000 euro wil plaatsen en bij Binckbank 9,75 euro. DeGiro rekent 3 euro aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content