BRICS zijn onderling heel verschillend

In het rapport ‘The Dangers of Generalisation’ van Fidelity Worldwide Investment wordt uitgebreid aandacht aan de groeimarkten. Beleggers houden van categorieën zodat zij netjes per groep kunnen beleggen, zoals ‘Opkomende markten’ en ‘BRICs’.

Maar er zijn vaak meer verschillen dan overeenkomsten binnen zo’n categorie, stelt Matthew Sutherland, Hoofd Product Management Azië bij Fidelity.

Enkele hoofdpunten uit het rapport:

– De BRICS zijn onderling heel verschillend, of het nu gaat om taal, cultuur, geschiedenis, politiek, economie of de rendementen op de aandelenbeurzen. Als je als belegger de BRICs als een groep koopt of verkoopt kun je rendementen mislopen.

– De verschillen tussen de prestaties van de aandelenbeurzen van India en China zijn een goed voorbeeld van een harde marktwaarheid: achterliggende ontwikkelingen bepalen rendementen en niet het absolute niveau van zaken. Het gaat er dus niet om of er een tekort is op de lopende rekening van India, maar of dit beter of slechter wordt.

– Generaliseren tussen landen is gevaarlijk, maar ook generaliseren in een land zelf. Binnen een land is er vaak ook een heel gevarieerd beeld. Zo is de Chinese aandelenmarkt in zijn totaal de afgelopen 12 maanden gedaald, maar de gezondheidssector steeg met 112% en software en services stegen met 111%. De daling van de markt als geheel werd veroorzaakt door de ‘oude economie’ sectoren zoals banken en energie.

– Het beste advies voor het huidige jaar is om niet te generaliseren, maar om research te doen, om zo een afgewogen oordeel over sectoren te ontwikkelen en om altijd te onthouden: de markt wordt gedreven door afgeleiden, de achterliggende ontwikkelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content