BRIC-uitvinder heft BRIC-fonds op

© REUTERS

De opheffing van een fonds is geen uitzonderlijke gebeurtenis binnen de fondsenindustrie. Integendeel, de fusie en liquidatie van fondsen is aan de orde van de dag en trekt over het algemeen weinig aandacht. Af ten toe is er wel één die interesse wekt. Het bericht dat Goldman Sachs zijn BRIC-fonds opheft is in ieder geval wel een opvallende.

Het acroniem BRIC, dat staat voor Brazilië, Rusland, India en China, werd in november 2001 geïntroduceerd door Jim O’Neill. Hij was destijds hoofdeconoom bij Goldman Sachs. Met het samenbrengen van de vier landen beoogde hij de aandacht te vestigen op vier opkomende economieën die ongeveer in dezelfde fase van economische ontwikkeling verkeerden en in rap tempo aan economisch belang wonnen. De BRIC-landen kwamen synoniem te staan voor de verschuivende economische machtsverhoudingen weg van de ontwikkelde G7-landen richting de opkomende landen.

Hype

Daarmee was het concept achter het acroniem vooral een economische. Het verhaal was door de marketingafdelingen van fondsaanbieders echter makkelijk te verkopen. Gezamenlijk herbergen de vier landen 40% van de wereldbevolking, terwijl het gezamenlijke bruto binnenlands product slechts circa 25% van het wereldwijde totaal bedraagt. En bovendien was BRIC’s natuurlijk een ‘lekker bekkende’ naam. Zie daar wat een potentieel… Voor beleggers, maar ook voor de introductie van fondsen die in enkel en alleen in de betreffende vier opkomende landen belegden.

In de jaren na het introduceren van de term steeg het aantal BRIC-fondsen en het vermogen dat zij beheerden explosief. De mate waarin de producten aan de man werden gebracht en beleggers interesse toonden in beleggingen in de BRIC-landen, mogen zelfs gerust trekjes van een hype worden toegedicht.

In de eerste jaren na de introductie van de BRICs leek het concept als belegging goed te aarden. Van december 2001 tot en met december 2009 bedroeg het rendement van de MSCI BRIC index (in euro’s) gemiddeld 17,34% per jaar. Daarmee werd de veel bredere MSCI Emerging Market index ruimschoots verslagen, aangezien deze bleef steken op gemiddeld 12,24%. Weliswaar kende de BRIC-landen een aanzienlijk hoger risico, maar daar leek de outperformance van gemiddeld meer dan 5% per jaar ruimschoots voor te compenseren.

Einde succesverhaal

Vanaf 2010 lijkt er een einde te zijn gekomen aan het succesverhaal. Vanaf dat moment wist de MSCSI BRIC index in geen enkel volledig kalenderjaar meer de MSCI Emerging Market index te verslaan. Het gemiddelde jaarlijkse rendement over de periode van 2010 tot en met november 2015 bedraagt 4,41% voor de brede index voor opkomende landen, terwijl de BRIC index blijft steken op 1,42% en opnieuw een aanzienlijk hoger risico kent. In het huidige decennium blijken de BRIC-landen een aanzienlijk minder goede plek te zijn om te beleggen dan opkomende landen in zijn algemeenheid.

Het verschil in indexprestaties is tot daar aan toe, maar actief beheerde aandelenfondsen die beleggen in BRIC-landen blijken maar van weinig toegevoegde waarde te zijn voor beleggers. Over de periode december 2001 tot en met november 2015 bedroeg het rendement van de MSCI BRIC index 10,32% gemiddeld per jaar. Actief beheerde fondsen behaalden over dezelfde periode slechts een rendement van 5,12%, iets minder dan de helft van de index.

Animo tandende

Hoewel de MSCI Emerging Market index met een rendement van 8,86% achterbleef bij het rendement van de MSCI BRIC index, behaalden fondsen in opkomende landen een jaarlijks gemiddeld rendement van 7,55%.

Ronald van Genderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content