Brexit: Economen zien de toekomst somber in

© REUTERS
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

“Europa zal nooit meer hetzelfde zijn…” Het is de laatste zin uit de inleiding van een 14 pagina’s tellend rapport van ING over de economische gevolgen van de brexit. We vroegen een reeks economen naar de voorspelbare en minder voorspelbare gevolgen van een brexit.

Over de Britse economie:

“De krantentitels gaan over de handel, maar op dat gebied zal er de komende twee jaar niets veranderen en de val van het pond zal op korte termijn zelfs deugd doen voor de Britse economie. Wij zijn meer bezorgd over een ineenstorting van het ondernemersvertrouwen, gezien enquêtes uitwezen dat 75 procent van de Britse bedrijven wilden dat het VK in de EU zou blijven”, schrijft senior econoom James Knightley.

Hans Bevers, de hoofdeconoom van Degroof Petercam denkt dat in de toekomst minder bedrijven in het Verenigd Koninkrijk zullen investeren. “Over de voorbije 10 jaar ontving het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart van alle rechtstreekse buitenlandse investeringen in de Europese Unie, ofwel 978 miljard euro op een totaal van 4.242 miljard euro. Ik geloof dat die zullen terugvallen, zeker als het vertrek van het VK uit de EU in vijandige sfeer verloopt.”

In eerste instantie zal het verzwakte pond de Britse uitvoer een hart onder de riem steken

De meeste economen, die we vandaag polsten, gaan ervan uit dat de Britse economie door de onzekerheid in een recessie zal vallen. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, benadrukt dat het brexit-kamp “geen economisch plan” heeft. Zijn ING-collega Knightley spreekt over 1,2 procentpunt minder groei voor de Britse economie. Koen De Leus (KBC) merkt op dat sommige economen zelfs spreken over een negatief effect van 2 procentpunten.

“In eerste instantie zal het verzwakte pond de Britse uitvoer een hart onder de riem steken”, nuanceert Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking, enigszins. Het pond ging in een eerste reactie meer dan 10 procent onderuit, maar herstelde daarna licht. Sommige economen zien het pond nog fors verder verzwakken de komende dagen, weken, maanden, en andere denken dan weer dat het pond nu zal stabiliseren.

Joly: “Een recessie in het VK valt niet uit te sluiten. Maar het valt op hoe goed de koersen van bedrijven genre Reckitt Benckiser, Diageo en GlaxoSmithKline standhouden. Volgens mij is er op dit ogenblik geen reden om aandelen massaal de rug toe te keren. Wel integendeel. Wanneer de markten wat gestabiliseerd zullen zijn, staan we klaar om aandelen bij te kopen. Deze correctie biedt binnen afzienbare tijd ongetwijfeld mogelijkheden. Het is gewoon een kwestie van het hoofd koel te houden.”

Over de Europese economie:

Knightley verwacht dat de brexit de komende twee jaar 0,3 procentpunt van het bruto binnenlands product van de eurozone zal afvijlen. “Landen zoals Ierland, Nederland en België die sterke handelsbanden hebben met het VK zullen het meest geraakt worden. Als het tot een bittere vechtscheiding komt tussen het VK en de EU zal de onzekerheid nog veel langer dan verwacht duren en zal de groei in de periode 2016/2017 met 0,6 procentpunt aangetast worden.”

Joly denkt dat de Europese economie “op haar gematigd groeipad” zal blijven. “De brexit zal een tijdelijke impact hebben, maar het vertrouwen van de consument blijft vooralsnog de voornaamste aanjager van de Europese economie. Laat ons niet uit het oog verliezen dat de EU een zeer groot economisch blok is.” De Leus: “De negatieve impact op de economieën in de eurozone zal minder groot zijn, maar ook hier zal de onzekerheid wegen op de economie.”

Over de wereldwijde economie:

De Britten zijn betrouwbare consumenten in een continent dat anders heel spaarzaam is

Joly: “De kans op een wereldwijde recessie lijkt mij beperkt. Een systemisch risico is op dit ogenblik niet aan de orde.” Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius, is er minder gerust in. “Ik verwacht mij aan systeemcrisiseffecten en twijfels over de euro. Ik zie de Poolse Zloty wegzakken. En ook de sterke stijging van de goudprijs en de koersstijging van de Amerikaanse treasuries signaleren die schrik.”

Het zakenblad The Economist zalft en slaat: “Groot-Brittannië is goed voor minder dan 4 procent van de wereldwijde productie. Het land is niet groot genoeg om wereldwijd het economische weer te maken op de manier dat de Verenigde Staten en China dat kunnen. Maar de Amerikaanse economie is aan het slabakken de laatste tijd en er zijn ernstige zorgen over China’s schuldenbergen. De Britten zijn betrouwbare consumenten in een continent dat anders heel spaarzaam is. Elke verstoring van de groei in Europa is zeer onwelkom.”

Partner Content