Bouwbedrijven waren afgelopen zes jaar nooit zo optimistisch

Het sentiment op de Amerikaanse beurzen is vandaag afwachtend, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren. De beleggers houden voorlopig het poeder droog, dit in afwachting dat een nieuwe katalysator de koersen weer in beweging kan brengen.

De crisis is in enkele jaren geleden begonnen in de bouwsector en dus wordt de evolutie in de bedrijfstak nauwlettend in de gaten gehouden.

Volgens een recent onderzoek was het sentiment bij de Amerikaanse bouwbedrijven in de afgelopen jaren nog nooit zo optimistisch.

Dat sentiment staat nu op het hoogste peil sinds juni 2006. Met name bij de grote bouwbedrijven lopen er weer voldoende nieuwe bestellingen binnen.

Op de residentiële markt dreigt aanbod als gevolg van foreclosures prijsherstel nog even af te remmen.

Basismetalen profiteren optimaal van goedkope dollar

De basismetalen profiteerden volgens Royal Bank of Scotland optimaal van de goedkopere dollar en het vooruitzicht op nieuwe stimuleringsmaatregelen.

De forse prijsstijgingen worden door analisten toegeschreven aan ‘short covering’. Wanneer veel marktpartijen een prijsdaling verwachten, kan gunstig nieuws voor een hoge volatiliteit zorgen.

Eind vorige maand was er al een gelijkaardige beweging. Op fundamentele basis zijn er weinig elementen om vrolijk van te

worden.

De verwerkende industrie vertraagt wereldwijd en de vooruitzichten zijn bepaald niet gunstig. Zink en aluminium lieten met een stijging van respectievelijk 8,5 en 6,7 procent de grootste prijsstijging optekenen.

Alcoa is dan toch gestart met de sluiting van de verliesgevende aluminium- en smeltfabriek op het Italiaanse eiland Sardinië. Dit werd eerder verhinderd door stakende arbeiders die de mijn bezet hielden. Toch is nog niet alle hoop verloren want de Zwitserse grondstoffenreus Glencore onderzoekt of het de installaties kan overnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content