Blijft tak 21 fiscaal interessant na de taxshift?

© iStock

Het gegarandeerd rendement van een tak 21 blijft zakken. Is dit dan nog wel nog een interessant beleggingsinstrument voor wie echt veilig wil beleggen?

Een heel veilige belegging

Wie zijn geld zonder risico wil beleggen voor een langere termijn, komt bijna automatisch uit bij een zogenaamde tak 21 of spaarverzekering. Bij een dergelijke spaarverzekering krijgt je immers een gegarandeerde rendement, plus een bonus die afhankelijk is van de prestaties van het onderliggend fonds. Het is dus een ideale belegging voor wie absoluut geen risico wil nemen, want je krijgt kapitaalgarantie en je hebt sowieso recht op een gegarandeerd rendement.

Bovendien valt een spaarverzekering ook onder het depositogarantiesysteem, zodat je “per persoon” en “per verzekering” tot 100.000 euro beschermd bent voor het geval de verzekeraar toch failliet zou gaan.

Hoeveel brengt het op?

Aangezien de rente heel laag staat, zijn is het gegarandeerd rendement bij een tak 21 ook laag. Bij de meeste spaarverzekeringen krijgt je momenteel een gegarandeerd rendement van doorgaans 1 à 1,25 procent. Samen met de bonus lag het rendement de laatste 2 jaar bij de meeste verzekeraars tussen de 2 à 3 procent netto.

Dat is wellicht het rendement dat je mag verwachten voor de volgende jaren. Uiteraard is dit zeker geen superrendement, maar al bij al niet slecht bij de huidige lage rente die al jaren aanhoudt. Maar er is meer.

Blijft fiscaal interessant na de taxshift

Ook fiscaal blijft de tak 21 een interessant spaarproduct. Want wie in een tak 21 stapt, betaalt wel 2 procent taks, maar als je je geld 8 jaar onaangeroerd laat betaal je helemaal geen roerende voorheffing. Hierdoor spaar je de dus de roerende voorheffing van 25 procent (27% vanaf volgend jaar) uit op je rendement en dat blijft ook zo na de taxshift.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content