Blackrock: Het is het moment om te kopen
Als u wacht tot de macro-economische indicatoren een positief signaal voor een aankoop geven, dan zult u hopeloos achter zijn op de aandelenmarkten.
“Ja, we maken momenteel een crisis zonder voorgaande door. En neen, wij weten niet hoe diep de huidige recessie zal gaan. Maar één ding is zeker: deze crisis zal niet eeuwig blijven duren. Integendeel. Wij zijn van mening dat ons meest optimistische scenario in verband met de markten een redelijke kans heeft om bewaarheid te worden”, aldus Peter Fisher, managing director en co-head of BlackRock’s Fixed Income Portfolio, tijdens de persconferentie over de marktverwachtingen voor 2009.
Dankzij de gezamenlijke actie van de centrale banken wereldwijd en de massale economische relanceplannen die aan beide zijden van de Atlantische Oceaan uitgedokterd werden, maken onze economieën een mooie kans om er snel op vooruit te gaan. Dat is wat BlackRock in zijn meest optimistische scenario voor de markten uittekent.
Dat betekent echter niet dat de macro-economische indicatoren allemaal snel op groen zullen springen en lange tijd een stijgende trend zullen vertonen. Ze zullen sterk volatiel zijn. “Het is heel goed mogelijk dat we twee kwartalen groei krijgen en daarna opnieuw een kwartaal waarin de indicatoren dalen. We zullen moeten wennen aan die sterke volatiliteit van de economische indicatoren”, aldus Peter Fisher. “We moeten dan ook afstappen van onze mooie schema’s waarop een strakke, opwaartse rechte te zien is. We zullen het moeten doen met economische schema’s die haaientanden vertonen.”
Signalen die niet liegen
Om hun boodschap dat “dit het goede moment is om posities in te nemen op de beurs” te staven, steunen de marktspecialisten van BlackRock op een aantal signalen die volgens hen niet liegen.
Een van hun geliefkoosde ratio’s is de Price to Book-ratio, of met andere woorden: de beurskoers van de onderneming in verhouding tot de balanswaarde. “De balanswaarde van een onderneming is stabieler en geeft ons een beter zicht op alle activa van een onderneming dan de winst”, zo verklaart Nigel Bolton, verantwoordelijke van het team Europese aandelen bij BlackRock. Deze indicator bevindt zich momenteel op zijn laagste peil sinds de recessie van 1990. We bevinden ons dicht bij een niveau waarop de aandelenkoersen nog nauwelijks de reële waarde van de onderneming weerspiegelen. Dit is niet de enige indicator die erop wijst dat de huidige beurskoersen belachelijk laag zijn. De koers-winstverhouding zit ook in die richting. “In dat opzicht zijn de Europese aandelen goedkoper dan hun Amerikaanse tegenhangers, die nochtans dicht bij een koers-winstverhouding van 10 zitten”, voegt hij er nog aan toe.
De lage aandelenprijs is niet het enige argument in het voordeel van een terugkeer naar de beurs. Het dividendrendement is ook van die aard dat het beleggers kan aantrekken. En het zal nog aantrekkelijker worden, aangezien de rentevoeten op spaarrekeningen gedoemd zijn om te dalen in het kielzog van de druk die op de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) komt te staan. Maar niet alle sectoren en ondernemingen keren een dividend uit. We kunnen zonder risico op vergissingen stellen dat de banksector niet genereus zal zijn tegenover zijn aandeelhouders na het catastrofale jaar dat de banken achter de rug hebben. Andere ondernemingen met veel cash zouden echter de trouw van hun aandeelhouders wel eens met stevige dividenden kunnen belonen. BlackRock mikt voor 2008 op een dividendrendement ter hoogte van 4 %. “De dividendrendementen zijn hoger dan de rendementen op staatsleningen. En toch storten beleggers zich nu massaal op staatsleningen. De risicoaversie is zo hoog dat niemand nog aandelen durft kopen. Die zijn nochtans nog nooit zo aantrekkelijk geweest”, benadrukt Nigel Bolton. Die vlucht weg van de aandelenmarkten is voor de specialist een bijkomend teken dat erop wijst dat we niet ver van de bodem verwijderd kunnen zijn. De inertie van de beurzen tegenover de waarschuwingen over het resultaat, die tot voor kort zwaar afgestraft werden, is nog een bijkomende indicator voor een nakende trendommekeer. Alle of in elk geval veel slecht nieuws zit al in de koersen verwerkt.
Goud tegen inflatie
In dergelijke marktomstandigheden is de juiste beleggingskeuzes maken van kapitaal belang om uw portefeuille te laten renderen. Momenteel kiest BlackRock bij het beheer van zijn fondsen ervoor het accent te leggen op aandelen (63 % van de portefeuille) en niet te veel gas te geven wat obligaties (29 %) betreft. “Wij hebben nog een aanzienlijke positie in cash van 8 %, maar we komen wel van 20 %. Momenteel beleggen wij opnieuw in aandelen. Er zijn echt opportuniteiten en het zou jammer zijn die te laten liggen”, vertrouwt een productmanager van BlackRock ons toe.
Binnen zijn aandelenportefeuille vertoont BlackRock een bijzondere voorkeur voor Azië, met inbegrip van Japan. “Vandaag kan Japan er prat op gaan dat het de gezondste banken ter wereld heeft en dat is in de huidige context zeker niet te verwaarlozen. Daar liggen goede investeringsideeën”, aldus nog de productmanager.
Op sectoraal vlak gaat de voorkeur van BlackRock uit naar grondstoffen, energie, industriële waarden, telecom en gezondheidszorg. Het spreekt voor zich dat het in elke sector vooral stockpicking (aandelenselectie) is dat de boventoon voert. Kwaliteitsspelers zoeken is in de huidige beurscontext primordiaal geworden.
Karine Huet
Het volledige artikel leest u deze week in Cash.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier