Bill Gross ziet Amerikaanse economie aan de vooravond van recessie

De Europese economie bevindt zich al in een recessie, maar obligatiespecialist Bill Gross (verbonden aan obligatiefonds en Allianz-dochter PIMCO) waarschuwt dat ook de Amerikaanse economie op een recessie afstevent. Ook andere analisten hebben hun roze bril afgezet en zijn voorzichtiger geworden.

Zowel Goldman Sachs als Deutsche Bank hebben hun groeiprognoses voor de VS-economie naar beneden aangepast, onder andere als gevolg van de effecten van de Europese schuldencrisis. Die effecten zullen ook duidelijk voelbaar worden in de Verenigde Staten.

FED zelf ziet groei van niet meer dan 2% in 2012

Bij Goldman Sachs verwacht analist Jan Hatzius nog een groei van het BBP tijdens het vierde kwartaal met 1,10%, waar dat voordien 1,30% was. Joseph LaVorgna van Deutsche Bank gaat nog uit van een groei van het Amerikaans BBP met 1% in plaats van 1,40% voordien.

Zelfs de Amerikaanse centrale bank zelf is erg voorzichtig. Federal Reserve Bank of Kansas City president Esther George rekent voor 2012 in het beste geval op een groei met 2%. Bill Gross gaat echter nog een stukje verder door een krimp van de economie in het vooruitzicht te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content