Beurzen onder vuur

© REUTERS

Het neerhalen door Turkije van een Russische toestel blijft niet zonder gevolgen op de Europese financiële markten. De vrees voor nieuwe geopolitieke spanningen duwt de Europese aandelenmarkten zowat 1,5 procent lager.

De schade voor Bel-20-index viel met minder dan 1 procent verlies nog wel mee. De Turkse en de Russische beursindices verliezen zelfs 3 à 4 procent. Ook de Turkse lira en de Russische roebel verliezen terrein tegenover de euro en de dollar. Het goud profiteert dan weer van een dreigend conflict. Dat de tweede schatting voor de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal een hoger groeicijfer geeft (2,1 in plaats van 1,5%), kon de schade nog enigszins beperken.

Altice (-8,9%) was de grote uitschuiver op Euronext Amsterdam. De holding van de flamboyante Franse zakenman Patrick Drahi kwam onder druk nadat de informatie de markt bereikte dat Goldman Sachs 61 miljoen Altice-aandelen had geplaatst bij institutionele beleggers. Dat grote pakket aandelen zou afkomstig zijn van Patrick Drahi zelf. Hij had die aandelen na de beursintroductie gekocht met geleend geld en nu diende die leningen te worden terugbetaald. Vandaar de aandelenverkoop. Alleen gebeurde die verkoop tegen 13 euro per aandeel, zowat 9 procent onder de beurskoers van gisteren, wat de beursdaling vandaag verklaart.

Voor Deceuninck (+0,8%), dat de blootstelling aan de activiteiten in Turkije en Rusland vorig jaar nog fors heeft opgetrokken door de overname van Pimas, had het zware incident gelukkig geen impact. Dan krijgt bijvoorbeeld de koers van Kinepolis (-1,5%) het steeds meer te verduren door de aanhoudend hoge terreurdreiging in Brussel, waardoor er geen bezoekers naar het Brusselse complex komen.

Qrf (+0,2%) breidt de vastgoedportefeuille vandaag fors uit. De gereglementeerde vastgoedvennootschap met als specialisatie winkelvastgoed in de binnenstad heeft de portefeuille met 31 procent uitgebreid tot 215 miljoen euro door de aankoop van twee volledig verhuurde gebouwen op toplocatie in Leuven (Bondgenotenlaan) en Hasselt (Koning Albertlaan). Het gaat om een investering van 51,8 miljoen euro met een gemiddelde huuropbrengst van 5,45 procent.

In de Bel-20-index was het opvallend feit dat Ackermans&van Haaren (-5,8%) veruit de grootste daling liet optekenen vandaag. Dat gebeurt haast nooit. Aanleiding was een adviesverlaging (van ‘kopen’ naar ‘houden’) door het beurshuis Kepler Chevreux.

Woensdag kijken we uit naar de verkoop van nieuwe huizen in de Verenigde Staten en initiële werkloosheidsaanvragen. Voor CMB-aandeelhouders is het de laatste dag van het heropende openbaar bod door Saverco, de holding van Marc Saverys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content