Beurswaakhond FSMA waarschuwt voor oplichters aan de telefoon

© istock

De FSMA, de financiële toezichthouder, waarschuwt voor verscheidene vennootschappen die ‘boiler room’- of ‘recovery room’-fraude plegen. Dergelijke oplichters bieden je per telefoon fictieve of waardeloze financiële producten aan.

FSMA waarschuwt voor vennootschappen met namen als ADEF, Daikyo Brokerage Limited, Champion Luck Enterprises Limited, CTPP Investment Limited, United Equity Clearing Limited, JEC Investment Limited, Asicon Trading Limited, Jordan Group Financial, Amj Imp & Exp International Co. Ltd, en Nomura Bank.

Volgens de beurswaakhond hebben de vennootschappen geen vergunning als beleggingsonderneming of kredietinstelling, en mogen ze in of vanuit België dus geen beleggingsdiensten verstrekken.

Wat zijn boiler rooms en recovery rooms?

Bovendien heeft de FSMA informatie die erop wijst dat het om boiler rooms of recovery rooms zou gaan. Bij boiler room-fraude krijgen consumenten ongevraagd een telefoontje met een aanbod om weinig gekende aandelen of exotische financiële producten te kopen. Hoewel de bellers zich voordoen als erkende dienstverleners met website en professioneel ogende formulieren, gaat het dikwijls om oplichters en zijn de aandelen fictief of waardeloos. Tijdens het proces wordt de consument zwaar onder druk gezet – vandaar de benaming boiler room.

Bij recovery room-fraude krijgen beleggers die eerder opgelicht werden ongevraagd een telefoontje met een voorstel om hun verliezen goed te maken.

Uit de meest recente informatie van de FSMA blijkt dat veel boiler rooms zich specifiek richten op zaakvoerders en bestuurders van vennootschappen. De FSMA raadt aan niet in te gaan op de aanbiedingen van de vennootschappen en al zeker geen geld te storten op een rekeningnummer dat ze zouden geven. (Belga/BO)

6 tips van de FSMA

  • Ga na of de beleggingsvennootschap een vergunning heeft. Raadpleeg de lijsten van personen die gemachtigd zijn om gereglementeerde financiële diensten te verstrekken op de website van de FSMA
  • Wees op uw hoede als u ongevraagd via telefoon of e-mail wordt gecontacteerd (‘cold calling‘)
  • Kijk uit als u gevraagd wordt om geld over te maken naar een land dat geen enkele band heeft met de beleggingsvennootschap, noch met uw thuisland als belegger.
  • Wees wantrouwig als u een torenhoge winst wordt beloofd
  • Geloof de informatie die deze vennootschappen verstrekken niet zonder meer
  • Eis duidelijke en verstaanbare informatie van de tegenpartij. Beleg nooit in een product als u niet perfect begrijpt wat het precies inhoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content