Beursvertrouwen Belgische belegger wankelt
De ING-beleggersbarometer moest in juli een flinke stap terugzetten. Het vertrouwen in de conjunctuurheropleving neemt af en de geopolitieke spanningen zorgen voor onzekerheid.
Geen wonder dat ook het aantal beursoptimisten krimpt. Nu de omgevingsfactoren wat onzekerder worden, blijkt dat de Belgische belegger meer financiële informatie in de krant wil zien, al is de interesse voor financiële topics sterk leeftijdsgebonden.
De Belgische economie heeft een zwak tweede kwartaal achter de rug en de geopolitieke spanningen zorgen voor meer onzekerheid.
Die boodschappen lijken zich te weerspiegelen in de ING-beleggersbarometer die in juli naar 104 punten tuimelde, na in juni 116 punten te hebben bereikt.
De huidige stand wijst nog altijd op een eerder positieve kijk op de financiële markten, maar het is duidelijk dat het vet wat van de soep lijkt. In maart piekte de barometer nog op 120 punten.
De Belgische beleggers zijn minder positief geworden over de conjunctuur. Nog altijd 33% zag de economie in de voorbije maanden aantrekken, maar dat was het laagste percentage sinds juli vorig jaar.
Het aantal Belgen dat terugkeek op een minder gunstige conjunctuurevolutie daarentegen dikte aan tot 23%. Ook de verwachtingen voor de toekomst zijn minder hoog gespannen, met optimisten en pessimisten die elkaar nu perfect in evenwicht houden.
Vooral de vooruitzichten inzake de eigen gezinsfinanciën hebben een knauw gekregen: amper 13% ziet een verbetering, terwijl liefst 21% vreest voor zijn portemonnee. Dat belooft weinig goeds voor de consumptie in het derde kwartaal. De hoop op een versnelling van de BBP-groei wordt hiermee de kop ingedrukt.
Interessant is dat de daling van de ING-beleggersbarometer veel sterker is bij de Nederlandstaligen (van 120 naar 101) dan bij de Franstaligen (van 109 naar 108).
Misschien heeft de boodschap van de nieuwe Vlaamse regering dat er flink zal moeten bespaard worden een impact gehad, al is het misschien nog wat vroeg om dat al met zekerheid te kunnen stellen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier