Beurskoersen zijn te fel vooruitgelopen op een nieuw rondje quantitative easing

Ofschoon de kostprijs van schulden nooit zo laag was en er nooit eerder zo veel liquiditeiten beschikbaar waren, is de kostprijs van de eigen middelen nooit zo hoog geweest als nu.

Toch blijft volgens Dexia veel onzekerheid bestaan over de vraag of het voor een bedrijf al dan niet opportuun is om nu te investeren en geld uit te geven, want de eindvraag is nog altijd behoorlijk zwak.

Eens te meer is er dus geen eenduidige oplossing om op de aandelenmarkt de beste keuzes te maken. Beleggers hebben de neiging te kiezen voor aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij fusies en overnames of aandelen die een hoog dividend uitkeren.

Dat is misschien goed voor de aandelenmarkt, maar niet noodzakelijk voor de economie in haar geheel.

Volgens Dexia wordt er ook te fel vooruitgelopen op een nieuw rondje aankopen van obligaties (quantitative easing) door de Federal Reserve.

Van hun kant verwachten de economen van de bank dat de Fed minstens zal wachten tot de verkiezingen van begin november – halfweg het mandaat van president Obama -, of misschien zelfs nog langer om een initiatief te nemen.

Al bij al gelooft Dexia niet in een nieuwe recessie. De economen van de bank denken ook niet dat de periode met een deflatoire omgeving nog langer zal duren, maar ze willen ook niet tot elke prijs de ultieme stijging van de aandelenindexen najagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content