Beursindices op recordrace, nu uitkijken naar kwartaalcijfers

De S&P 500 en de STOXX Europe 600 verbeterden net niet hun toppen van vorig jaar, zo merkt Geert van Herck van Leleux op. Aan beide kanten van de Atlantische oceaan strandden de belangrijkste beurzen op een zucht van hun toppen van 2012.

De S&P 500 bereikte vorige week een hoogste niveau van 1.472,75 punten en kon daarmee net niet de hoogste koers van september 2012 op 1.474,54 punten bereiken.

In Europa net hetzelfde verhaal: de STOXX Europe 600 strandde op een zucht van de belangrijke weerstand op 292,16 punten (de top van 2011) met een hoogste koers vorige week van 288,83 punten. Het zal volgens Geert van Herck dus voor deze week zijn.

De afgelopen week werden de beurzen nochtans wel op goed nieuws vanuit de bedrijfswereld getrakteerd. Alcoa, de grootste aluminiumproducent ter wereld, trapte het Amerikaanse resultatenseizoen af met cijfers die de consensus licht overtroffen.

De omzet van 5,90 miljard dollar was beter dan de analistenverwachting van 5,60 miljard dollar en de nettowinst per aandeel (exclusief uitzonderlijke elementen) van 6 dollarcent was in lijn met de verwachtingen van de 20 geraadpleegde analisten.

Het management gaf wel een positieve kijk op 2013 waarin een versnelling van de vraag naar aluminium tot 7% wordt verwacht. Een groot deel van de deze stijging komt volgens Geert van Herck op rekening van een heroplevende Chinese economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content