Beter resultaat Alcoa ondanks lage aluminiumprijzen

Het Amerikaanse aluminiumconcern ALCOA heeft vriend en vijand in het derde kwartaal verrast met solide resultaten. Onder analisten bestond de angst dat lagere aluminiumprijzen de resultaten negatief zouden beïnvloeden.

Met beduidend betere resultaten dan het ongeïnspireerde tweede kwartaal luidde Alcao traditioneel de start in van het nieuwe cijferseizoen.

De operationele inkomsten stegen van USD 10 miljoen in het tweede kwartaal naar USD 176 miljoen het afgelopen kwartaal. ALCOA hield zijn rug recht en wist de kosten terug te dringen door een verhoogde productiviteit en het snijden in capaciteit bij de kapitaalintensieve smelterijen.

Op korte termijn blijven de marktomstandigheden uitdagend voor ALCOA. Het huidige kwartaal laat echter zien dat het concern ook bij blijvend lage aluminiumprijzen zijn winstgevendheid op peil kan houden.

De resultaten werden vooral gestuwd door Engineered Products and Solutions, de divisie die geavanceerde aluminiumproducten produceert voor de auto- en luchtvaartindustrie.

Omdat goedkoop aluminium hier als grondstof dient voor de fabricage van aluminiumproducten overlegde de divisie recordmarges en verscheepte het recordvolumes in het derde kwartaal. Daarmee werden de mindere resultaten van de raffinage- en smeltactiviteiten teniet gedaan. ABN Amro blijft koper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content