Besparen zal nog vijf tot acht jaar de regel blijven

Investment bank Macquarie Economics is van mening dat we in de komende vijf tot acht jaar meer van hetzelfde te zien zullen krijgen op het vlak van monetair en politiek beleid. Zowat iedereen heeft in de voorbije jaren een grote schuldenmassa opgebouwd en die moet nu worden afgebouwd.

Daniel McCormack, head European and U.K. economics bij Macquarie Economics, denkt dat de wereldeconomie in haar geheel door een verlengde periode van het afbouwen van de begrotingsdeficieten staat. Europa staat daarbij in een betere positie dan de Verenigde Staten.

1% van het BBP per jaar

McCormack maakt daarbij wel een voorbehoud voor de verschillen tussen de verschillende Europese landen onderling, waarbij sommigen er beter aan toe zijn dan anderen. Hij gelooft anderzijds dat de centrale banken nog jarenlang een ruime monetaire politiek zullen moeten voeren.

Zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk, de eurozone en Japan, zullen de begroting nauwlettend onder controle moeten houden, waarbij ieder jaar (en dat vijf tot acht jaar) 1% van het BBP per jaar zal moeten worden afgeschaafd om de deficieten klein te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content