Berlusconi kan Italië in politieke chaos storten

De vroegere Italiaanse premier Silvio Berlusconi voelt de hete adem van het Italiaans gerecht in zijn adem, maar hij is duidelijk niet van plan om zich als een gewillig lam naar de slachtbank te laten voeren. Met de verkiezingen in april van volgend jaar op komst, zou Berlusconi wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen.

Hij dreigt er namelijk mee met zijn centrumrechts blok de steun aan de regering van Mario Monti op te zeggen, waardoor laatstgenoemde in vieze papieren kan komen. Berlusconi kan Italië in het ergste geval zelfs in een politieke chaos storten, zo menen waarnemers.

Beslissing zal in komende dagen vallen

Vorige week werd Silvio Berlusconi tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens belastingfraude, dit in relatie met zijn Mediaset media-imperium. Een beslissing omtrent de houding van de partij van de ex-eerste minister zou in de komende dagen vallen, aldus Berlusconi.

Wanneer alle partijen van centrum-rechts hun steun aan Monti terugtrekken, wordt de positie van deze als eerste minister onhoudbaar.

Economisch doet Italië het allesbehalve goed, de werkloosheidsgraad is opgelopen tot 10,70% en dat is het hoogste niveau sinds 2004. Monti stuit onder andere op heel wat protest van de vakbonden wat aangekondigde fabriekssluitingen en ontslagen betreft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content