Belgische belegger gevoelig aan vermogenseffecten

De ING-BeleggersBarometer steeg opnieuw in maart, met een toenemend aantal Belgen dat de smaak van beleggen te pakken krijgt. Toch lijkt de Belg een eerder impulsieve belegger.

Ook blijken vermogenseffecten het consumptiegedrag van de Belgen te beïnvloeden, waarbij we ook communautaire verschillen opmerken.

De ING-BeleggersBarometer zet zijn opmars verder en komt in maart op 120 punten uit. Dat is ruim boven het neutrale niveau van 100, wat een zeer optimistische kijk op de financiële markten weerspiegelt.

De Belgische beleggers putten niet alleen vertrouwen uit de aantrekkende conjunctuur, ook de positieve evolutie van de beurzen in de voorbije zes maanden werkt bemoedigend.

Zo zag 47% van de respondenten zijn beleggingen in de voorbije zes maanden positief evolueren, terwijl amper 18% een negatief rendement kreeg te verwerken.

Het is van mei 2011 geleden dat zo weinig beleggers in het rood stonden. Het beursoptimisme blijft groot. Liefst 42% van de beleggers ziet de aandelenmarkten in de komende maanden verder aantrekken, terwijl slechts 14% een minder gunstige evolutie verwacht.

Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen de smaak van het beleggen te pakken krijgen, al is het in eerste instantie toch eerder in sectoren die minder risicovol worden geacht.

Dit soort beleggingen staat bij 37% van de ondervraagden momenteel met stip genoteerd, het hoogste percentage sinds mei 2011.

Toch wil nog altijd 14% van de beleggers hiervan niet horen. Hoewel het verleden heeft aangetoond dat het zeer moeilijk is om beleggingen te timen en systematisch vaste sommen beleggen op langere termijn de beste rendementen oplevert, is dit niet echt aan de Belgen besteed.

Slechts 15% beweert met een vaste regelmaat een vast bedrag te beleggen, 11% belegt met een zekere regelmaat variabele bedragen, terwijl 68% op onregelmatige tijdstippen belegt. Dit lijkt er op te wijzen dat beleggen meestal nog impulsief gebeurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content