België telt bijna 110.000 dollarmiljonairs
Het aantal Belgen met een vermogen van meer dan een miljoen dollar (880.000 euro), eerste woning niet meegeteld, is in 2015 met 6.700 (+6,5 procent) toegenomen tot zo’n 108.800. Dat zegt consultancybedrijf Capgemini in zijn 20ste “World Wealth Report”. Wereldwijd nam het aantal dollarmiljonairs met 4,9 procent toe tot 15,4 miljoen.
Vooral in Azië nam het aantal rijken toe. Daar was er een stijging met 9,4 procent, onder meer omdat de Chinese beurs het goed deed eind vorig jaar. Volgens het rapport zal Zuidoost-Azië binnen tien jaar tweevijfde van de grote vermogens vertegenwoordigen. Dat is meer dan die van Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika samen.
Brazilië kende dan weer een forse achteruitgang van de welvaart, wat ook blijkt uit het feit dat het aantal miljonairs daar met 8 procent daalde vorig jaar. In Europa was er een toename met 4,8 procent.
Belgische dollarmiljonairs
In België zijn er dus 6.700 miljonairs bijgekomen, stelt Capgemini. Het merendeel heeft zijn toenemend vermogen te daken aan de prestaties van zijn aandelenportefeuille. Al stroomt een groot deel van dat kapitaal naar het buitenland. Volgens Robert Van der Eijk, de topman van Capgemini in België en Luxemburg investeren de rijke Belgen 50 procent van hun vermogen in het buitenland. “Wie enkele jaren geleden een tweede verblijf kocht in Spanje, toen de vastgoedprijzen daar een absoluut dieptepunt hadden bereikt, ziet dat vermogen nu wellicht toch al opgewaardeerd”, stelt hij.
Uit de studie blijkt ook dat de Belgische rijken vrij conservatief omgaan met hun vermogen. Liefst 22,3 procent van hun rijkdom staat op rekeningen bij retailbanken, die momenteel niet veel opbrengen. “Misschien zijn ze door de strubbelingen op de beurs voorzichtiger geworden”, zegt Robert van der Eijk van Capgemini België en Luxemburg. Daarnaast bestaan een groot deel van hun vermogen uit cash.
Tot slot hield de studie de vastgoedprijzen tegen het licht. Volgens Van der Eijk staan de vastgoedprijzen onder druk. Hij tekende in 2015 een daling op van gemiddeld 0,7 procent tegenover 2014. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier