België is samen met Duitsland één van de economische uitzonderingen in Europa

Het verrassende nieuws dat de Duitse economie tijdens het eerste kwartaal sterker dan verwacht groeide. Het BBP steeg met 0,50%, tegenover een consensusverwachting van een groei met slechts 0,10%. Tijdens het laatste kwart van vorig jaar was er sprake van een krimp, toen daalde het BBP met 0,20% ten opzichte van het tweede kwartaal.

Op jaarbasis groeide het Duits BBP met 1,70%. Duitsland staat daarmee in schril contrast met Frankrijk, dat tijdens het eerste kwartaal slechts een nulgroei kon laten zien. De Franse economie boerde met andere woorden niet achteruit, maar groeide tijdens het meest recente kwartaal ook niet.

Volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas zal ook de Belgische economie tijdens het eerste kwartaal zijn gegroeid, hij gaat uit van een groei met 0,30%. België is samen met Duitsland dus één van de economische uitzonderingen in Europa. Gijsels is echter van mening dat groei buiten deze twee landen schaars zal zijn.

Eurozone technisch in een recessie? Voorlopig nog niet!

De groei in Duitsland is op de eerste plaats te danken aan de binnenlandse consumptie, maar ook de export trok opnieuw aan. De Franse economie is van haar kant stilgevallen, want tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar was er nog sprake van een groei met 0,10%.

Volgens Gijsels was de eurozone technisch in een recessie beland. Hij ging met andere woorden uit van een negatief cijfer voor het eerste kwartaal, nadat in het tweede kwartaal al een krimp met 0,30% werd opgetekend. Twee kwartalen op rij geven aan dat er inderdaad van een recessie mag worden gesproken.

Uiteindelijk bleef het BBP-cijfer over het eerste kwartaal stabiel, zodat het recessie-beeld alleszins voorlopig mag worden opgeborgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content