België geeft voor het eerst inflatiegelinkte obligaties uit

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

België heeft voor het eerst obligaties uitgegeven die gekoppeld zijn aan de inflatie. In tegenstelling tot een gewone staatsobligatie wordt de coupon geïndexeerd.

België leende 150 miljoen euro op zowel 20 als 25 jaar tegen een rente van 0,15 en 0,25 procent. Dat schrijft De Tijd.

Beleggers kopen de geïndexeerde obligaties om te vermijden dat de inflatie knabbelt aan hun koopkracht. Bij zo’n obligatie is de terugbetaling van het kapitaal gekoppeld aan de index van de consumptieprijzen. Als de inflatie stijgt, stijgt ook het bedrag dat u op eindvervaldag terugkrijgt. In sommige gevallen wordt de coupon ook berekend op basis van de geïndexeerde hoofdsom. Dat schrijft de financiële site Oblis.

De reële rente van inflatiegebonden obligaties is veel lager dan die van een gewone staatsobligatie. Voor een klassieke staatsobligatie met een looptijd van twintig jaar zou je vandaag 1,7 procent rente krijgen. Toch kan een geïndexeerde obligatie meer opbrengen.

Volgens een berekening van De Tijd zou een inflatiegebonden obligatie op twintig jaar bij een inflatie van 1,8 procent meer rendement geven dan een gewone staatsobligatie met dezelfde looptijd. Aan het einde van de rit zou de belegger bij een geïndexeerde obligatie 465 euro extra in zijn portefeuille hebben, en bij een klassieke obligatie 340 euro.

‘Break-even-inflatie’

De financiële site Oblis hanteert de ‘break-even-inflatie’, een technische maatstaf om een inflatiegebonden obligatie te beoordelen. Dat is het inflatieniveau waarbij het rendement van een klassieke obligatie (met een nominale coupon) even hoog is als het rendement van een inflatiegelinkte obligatie.

“Obligatiehouders die verwachten dat de inflatie de komende jaren boven die niveaus zal liggen, kunnen beter kiezen voor een inflatiegelinkte overheidsobligatie”, aldus de site.

De staatskas wil niet bekendmaken welke investeerders de inflatiegelinkte obligaties hebben gekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content