Belg is van mening dat de eurozone zal veranderen
Terwijl het in de Europese politieke wereld almaar minder taboe lijkt dat sommige landen uit de eurozone zouden stappen, hebben veel Belgen blijkbaar al hun conclusies getrokken over de komende rampen. Er is dan ook niet veel reden om optimistisch te zijn.
Begin juli werd in een Economic.Poll@ING aan de respondenten gevraagd of zij dachten dat de eurozone er in juli 2013 nog altijd hetzelfde zou uitzien.
Volgens zowat de helft van de respondenten zal tegen die tijd minstens één land uit de eurozone gestapt zijn (toetredingen worden tegen die tijd niet verwacht).
Griekse uittreding zou niet te onderschatten economische schok betekenen voor de hele eurozone
Uiteraard denkt iedereen daarbij aan de toestand in Griekenland. Een Griekse uittreding zou evenwel een niet te onderschatten economische schok betekenen voor de hele eurozone.
Ook al staat dit land voor slechts 1,5% van het bbp van de eurozone, toch zou het besmettingsgevaar erg groot zijn.
Eenmaal een lid de club verlaat, mogen nog meer uittredingen worden verwacht (denken we daarbij aan Portugal, Spanje en misschien ook Ierland en Italië).
En dat zou de hele eurozone in de derde recessie op rij duwen (lees hierover de jongste ING-studie). Een rampscenario waar de Belgen dus blijkbaar rekening mee houden.
Maar ook al denken de Belgen dat vermoedelijk een land de eurozone zal verlaten, toch vinden ze niet dat dit België moet zijn.
Wel denkt een op drie respondenten dat een terugkeer naar de nationale munt een goede zaak zou zijn. De hogere efficiëntie van onze ondernemingen en de groei die tien jaar lang werd opgetekend dankzij de euro, lijken dus al lang vergeten.
Verontrustend, zeker omdat grote belangen op het spel staan voor een kleine open economie als de onze. De meerderheid is wel redelijk en sluit zich aan bij de andere Europeanen.
Volgens de jongste enquête van de Eurobarometer behoren de Belgen immers tot de sterkste voorstanders van de eurozone van alle Europeanen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier