‘Beleggers mogen voorzichtige posities in aandelen innemen’

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen herstellen vanochtend van de grootste klap in jaren. Maandag ging de Bel-20 5 procent lager. Het was de grootste daling sinds 22 september 2011. De Brusselse beurs was slechts één domino in een spel van wereldbeurzen.

Het was een zwarte maandag voor de Chinese beurzen. De Shanghai Composite verloor 8,5 procent, de slechtste dag sinds februari 2007. De Europese en de Amerikaanse beurzen gingen mee de dieperik in. De “gezonde correctie” van de beurzen kwam daarmee plots in een stroomversnelling.

Warren Buffett zegt dat beleggers moeten kopen als alle anderen schrik hebben. Maar op zo’n slechte beursdag is het voor beleggers niet makkelijk om het hoofd koel en de emoties onder controle te houden. We vroegen Frank Vranken, hoofdstrateeg van de private bank Puilaetco Dewaay, hoe beleggers moeten omgaan met de grote schommelingen op de markten.

Krijgt u veel telefoons op zo’n slechte beursdag?

Frank Vranken: “We krijgen dan behoorlijk veel telefoons, ja. We proberen de klanten ook zoveel mogelijk pro-actief op te bellen om ze een update te geven. Er zijn een aantal klanten die hun risicovolle posities wat willen afbouwen. Een enkeling wil alle aandelenposities verkopen. Maar ik heb persoonlijk nog niemand aan de lijn gehad die echt de handdoek in de ring wil gooien.”

Wat vertelt u de ongeruste beleggers op zo’n moment?

Vranken: “Ik schets eerst het macro-economische plaatje. De redenen voor de wereldwijde verkoopgolf op de beurzen zijn te zoeken in de groeilanden, met China aan kop, en in de daling van de grondstoffenprijzen. De Chinese groei vertraagt en er is een contaminatie van andere groeilanden. De groeimarkten zijn de voorbije jaren ook onderling steeds meer handel beginnen drijven. Maar is er een gevaar voor de wereldeconomie? Neen.”

De reactie van de markten is overdreven”

“Voorlopig zijn daar in ieder geval geen bewijzen van. De laatste cijfers over de economische groei in de VS, Europa en Japan waren goed. China is goed voor 15 procent van de groei van de wereldeconomie. Een vertraging van de groei in China van 7 naar 5 procent is nog geen ramp. Er zijn natuurlijk Westerse bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks een link hebben met China, maar de reactie van de markten is overdreven.”

“Daarna som ik mogelijke keerpunten op. Als China sterk uit de hoek komt met een monetaire versoepeling, dan volstaat dat misschien om het tij te keren voor de groeimarkten. Als een middelgrote bedrijf uit de grondstoffensector failliet gaat, of de OPEC beslist om minder olie te gaan produceren, dan kan dat een bodem leggen onder de grondstoffenprijzen. Want er is nog steeds teveel aanbod op de markt.”

“En tenslotte maak ik een stand van zaken op van de prijzen van activa. Hoe zijn de waarderingen? Zijn er bepaalde activa koopwaardig na die correctie?”

Durft u op zo’n moment ook klanten aan te raden om aandelen te kopen? Of raadt u eerder een afwachtende houding aan?

Vranken: “Op de Brusselse beurs vind ik de val van de chemiegroep Solvay bijvoorbeeld overdreven. In het buitenland zijn BMW en Air Liquide op hun beurt koopwaardig. Die aandelen kunnen nog altijd goedkoper natuurlijk, maar ik zeg tegen de klanten dat ze eerste voorzichtige posities mogen innemen.”

“Sell in May and go away, but remember to come back in September.” Het eerste deel van die beurswijsheid kunnen we toepassen op 2015. Denkt u dat het tweede deel ook van toepassing zal zijn?

Vranken: “Er was een gezonde correctie aan de gang. Maar een daling van de Bel-20 met meer dan 5 procent: dat is een capitulatie. We zien enorme volumes en enorme volatiliteit. In China en in de VS hebben veel beleggers aandelen gekocht met geleend geld. Die posities worden vliegensvlug afgebouwd. Het kan een dag 5 procent of meer onderuit gaan, maar niet elke dag.

We hebben in het verleden nooit verschillende opeenvolgende beurscrashes gezien.

We hebben in het verleden nooit verschillende opeenvolgende beurscrashes gezien. Het zou best wel kunnen dat de beurzen in september opnieuw wat herstellen.”

Volgens Vranken mogen we ook niet vergeten dat de handel tijdens de zomer vaak dun is. Daardoor worden bewegingen op de markten uitvergroot. Er zijn een aantal grote institutionele partijen die eind augustus nog steeds “op vakantie” zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content