Beleggers moeten steeds grotere risico’s nemen

Beleggers moeten steeds risicovoller gaan beleggen om aan de eigen rendementseisen te voldoen. Dit stellen de experts van de grote Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI) in een uitgebreid rapport.

De financiële repressie, de enorme vergrijzing en de exploderende balansen van de centrale banken zorgen voor fundamentele veranderingen die de belegger dwingen om meer risico te nemen.

“Het nemen van slimme risico’s is geen keuze, het wordt een noodzaak. De traditionele vastrentende waarden leveren amper een positief reëel rendement op en vormen een risico op het moment dat de rente gaat stijgen”, zegt James Dilworth, Chief Investment Officer Europa.

De belangrijkste punten uit het bericht zijn:

• Nu de financiële repressie lang lijkt te gaan duren moet de belegger steeds meer wereldwijd actief zijn om voldoende rendement te behalen. Bovendien moeten er meer risico’s worden genomen omdat de traditionele beleggingscategorieën niet meer veilig blijken, en bovendien niet voldoende rendement genereren.

• In de obligatiemarkt leveren high yield en obligaties uit opkomende landen een hoger rendement op en kunnen bovendien een buffer vormen – zeker in vergelijking met westerse staatsobligaties – als de rente weer gaat stijgen.

• Waar westers staatspapier een veel groter risico vormt dan voorheen, lijken de Aziatische economieën een buffer te hebben als er weer een financiële schok komt. Aziatische landen hebben een veel lagere staatsschuld dan de VS en veel Europese landen en de onderliggende fundamentele macro-economische waarden zijn sterk.

• Kijkend naar aandelen in Azië ziet AllianzGI kansen in China waar de economische groei wel zal afnemen, maar de potentie nog groot is. De verwachting is dat het bbp per capita in China in 2020 zal zijn verdubbeld waardoor het een omvang zal hebben gelijk aan Zuid-Korea eind jaren negentig en Japan van eind jaren tachtig. Dit geeft een indruk van de enorme potentie van de binnenlandse vraag als het inkomen verder stijgt en de middenklasse groeit. Het aandeel van Chinese aandelen in de internationale benchmark indices zal de komende jaren verder toenemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content