Beleggers moeten betalen om in ‘veilige’ munten te beleggen

Ze worden ‘Safe Haven Currencies’ genoemd en we praten dan over munten als de Deense kroon, de Zwitserse frank enzovoort. Het zijn valuta’s die in onzekere tijden als veilige vluchthavens gelden. Dat is al een tijdje zo, wat zich vertaalt in een fors oplopen van de koersen van deze munten.

Ook de obligaties in deze munten worden gezocht, met als gevolg dat de rentevoeten op deze obligaties steeds dieper wegzinken. Zeker op kortlopend overheidspapier zijn de rendementen momenteel negatief. Dat stelt problemen voor de banken waar de beleggers hun posities in deze munten aanhouden.

Betalen om geld te mogen opslaan

De banken pikken het niet langer meer dat ze niets verdienen aan beleggers die posities in veilige munten aanhouden. Bank of New York Mellon en State Street hebben de knoop doorgehakt, ze gaan nu kosten aanrekenen voor deposito’s in Deense kronen en Zwitserse frank.

State Street zou 0 tot 0,75% aanrekenen voor deposito’s in Deense kronen en 0,25% voor deposito’s in Zwitserse banken. Woorden wekken, maar voorbeelden strekken. Ook Royal Bank of Canada en SEB zouden plannen hebben om geld aan te rekenen voor het aanhouden van rekeningen in veilige valuta’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content