Beleggers hebben last van hoogtevrees

© REUTERS

De recordniveaus die gisteren op Wall Street werden gehaald, wisten Europese beleggers niet te bekoren.

De Europese aandelenmarkten zijn de week met licht verlies geëindigd. Ze werden omlaag getrokken door zwakker dan verwachte cijfers over de Chinese economie, de volatiele olieprijs en een daling van de mijnbouwaandelen.

De Bel20-index wist de negatieve trend te vermijden en eindigde met een lichte winst van 0,27 procent. De sterkste stijgers in de index waren Ontex (+2,22%) en AB InBev (+0,99%). Op de brede markt was Ablynx (+1,51%) een opvallende stijger. De Nederlandse investeerder Adrianus van Herk heeft zijn belang in de Belgische biotechspeler opgetrokken tot 5,4 procent. Van Herk profiteerde van de turbulentie in het aandeel op 9 augustus, de dag dat Ablynx nieuwe studieresultaten voor zijn reumageneesmiddel publiceerde. Behalve in Ablynx heeft Van Herk ook belangen in onder meer Galapagos, Thrombogenics en Argen-X.

A.P. Moller-Maersk (-0,60%) boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 134 miljoen dollar, 88 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De Deense rederij herhaalde dat de winst dit jaar beduidend onder de 3,1 miljard dollar van vorig jaar zal uitkomen. Maersk Line, de containerdivisie van Moller-Maersk, leed onder de lage tarieven in de containervaart. Hoewel er dit jaar wereldwijd een recordaantal containerschepen (150) uit de vaart gehaald wordt, blijft de sector kampen met chronische overcapaciteit. Daarnaast heeft de olie-exploratiedivisie van het bedrijf te lijden onder de lage olieprijs. De divisie kan volgens het bedrijf enkel winstgevend zijn als de olieprijs boven 40 à 45 dollar per vat blijft. Moller-Maersk slaagde er wel in de kosten te drukken, waardoor de bedrijfswinst (ebit) boven de verwachtingen uitkwam. Analisten verwachten beterschap in de komende kwartalen.

J.C. Penney (+1,4% bij opening) slaagde erin zijn nettoverlies het voorbije kwartaal te halveren tot 56 miljoen dollar tegenover 117 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet ging in de lijn der verwachtingen 1,5 procent hoger naar 2,92 miljard dollar. De Amerikaanse retailketen herstelt langzaam maar zeker van de klappen die hij kreeg toen de vorige CEO, Ron Johnson, de strategie van het bedrijf vier jaar geleden volledig omgooide. De huidige CEO, Marvin Ellison, wil de omzet verder doen stijgen via de verkoop van elektronische apparaten, extra verkooppunten voor de Sephora-cosmeticalijn en het herinrichten van bestaande winkels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content