Beleggers betalen speculatietaks op laatst aangekochte aandelen

© iStock

De federale regering viseert met de geplande speculatietaks de meest recente aandelenaankopen.

De regering hanteert het principe ‘last in first out’ (LIFO). Dat schrijft De Tijd. De precisering, die de krant bij het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vernam, is belangrijk voor beleggers die in verscheidene stappen hetzelfde aandeel hebben gekocht..

Het LIFO-principe

Het LIFO-principe houdt in dat bij het verkopen van aandelen gekeken wordt naar de datum waarop beleggers voor het laatst aandelen van hetzelfde bedrijf kochten. Als de verkoop binnen de zes maanden na de laatste aankoop plaatsvindt en als op de aandelen een meerwaarde geboekt is, wordt er een speculatietaks geheven.

“We hanteren LIFO, zodat we vermijden dat meerwaarden die over een langere periode zijn opgebouwd, toch belast worden”, zei de woordvoerder van Van Overtveldt aan de krant. “We kijken naar de meest recente aankoop om de meerwaarde te bepalen.”

De taks zal overigens enkel van toepassing zijn op aankopen na 1 januari 2016. Het zullen de Belgische financiële tussenpersonen zijn die de speculatietaks innen. De ingehouden belasting moet dus niet worden aangegeven in de belastingbrief.

De nieuwe belasting moet 34 miljoen euro in het laatje brengen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content