Belegger kan alleen geld verliezen aan Japanse staatsobligaties
Is het kopen van Japanse leningen met een rente van ongeveer 0,74% voor tien jaar lang verstandig? Volgens sommige analisten zeker wel. Het klinkt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer bijna te absurd voor woorden.
Niet alleen de rente is extreem laag ook is het beleid van de regering Abe gericht op hogere groei men wil ook inflatie. Een procent of twee is de doelstelling. Beleggers verliezen dan alleen maar geld de komende 10 jaar.
Yieldcurve
Vertrouwen dat de “Abenomics” gaat werken is er duidelijk in de aandelenbeurs. De Nikkei-225 is sinds midden november met 30% gestegen.
Men zou dan ook verwachten dat de obligatiemarkt ten minste eenzelfde euforie tentoon zou spreiden en dat de rente scherp zouden oplopen. De praktijk is echter anders.
De 10 jaars rente bereikte begin december het laagste niveau der tijden van 0,68%.
Daarna ging de rente (relatief) fors omhoog naar 0,85% maar inmiddels is deze al weer gedaald naar 0,74%. Het kan een
signaal zijn dat de Japanse obligatiemarkt, de op een naar grootste obligatiemarkt, niet gelooft in een terugkeer van inflatie. Maar naast inflatieverwachtingen zijn ook de vraag en aanbodverhoudingen van belang.
Veel Japanse spaarbanken moeten gewoon in Japanse leningen investeren. De komende tijd wordt er voor ¥25 triljoen (€ 192 mrd) aan vijfjarige leningen afgelost.
De rente die men op deze leningen kreeg was gemiddeld 1%. Wil de Japanse belegger weer in vijfjarig papier investeren dan is de rente nu 0,145%.
Derhalve ruim een zesde tot zevende van de inkomsten. Veel beleggers zullen dit volgens Steentjes accepteren maar natuurlijk gaan ook andere verder op de yieldcurve beleggen. Oftewel men koopt geen 5 jarige maar 10 jarige leningen. Of wellicht ook 15 jarige leningen.
Met de koop van de laatste krijgt men zelfs 60% meer inkomsten dan van 10 jarige leningen. Door deze enorme koopgolf valt het inderdaad niet te verwachten dat op korte termijn de rente voor 10 jaar zal stijgen.
Bovendien zal de Japanse centrale bank ook niet snel de rente gaan verhogen.
Immers de doelstelling van Abenomics is groei ten koste van alles. En een renteverhoging helpt niet bij het realiseren van deze doelstelling. Daarnaast stel nu dat Abenomics niet gaat werken. Dan kan je volgens Steentjes het beste in obligaties zitten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier