‘Beleggen in Turkije blijft groot risico’
Beleggers reageerden opgetogen op de overtuigende overwinning van de AK-partij bij de Turkse verkiezingen. “Toch blijft een hogere risicopremie voor Turkije gerechtvaardigd”, meent Bob Maes (KBC)
De beurs van Istanbul beleefde een topdag met een winst van ruim 5 procent. Op de obligatiemarkten daalde de Turkse tienjaarsrente 47 basispunten naar 9,2 procent. En de lira steeg 3 procent naar 0,32 lira per euro.
Met de rally op de Turkse markten toonden beleggers zich bijzonder opgetogen over de uitslag van de parlementsverkiezingen op zondag. De regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan haalde onverwacht toch een volstrekte meerderheid, waardoor geen coalitie meer gevormd hoeft te worden. “Eindelijk komt er een einde aan een periode van twee jaar met opeenvolgende verkiezingen”, verwoordt Muhammet Mercan, econoom bij ING Turkije, de opluchting op de markt.
Volgens Bob Maes, obligatiespecialist bij KBC Asset Management, is de uitslag zowat het beste waar beleggers konden op hopen, tenminste op korte termijn. “De nieuwe regering zal maar uit één partij bestaan, dus staat Turkije voor een korte regeringsvorming. Tegelijk is de overwinning van Erdogan niet groot genoeg om alle macht zomaar naar zich toe te trekken. En bovendien is de pro-Koerdische partij HDP over de kiesdrempel geraakt, wat de kans op een verdere escalatie van de onlusten tussen de Turken en de Koerden verkleint. Beleggers zien de uitslag daarom duidelijk als een meevaller.”
Weinig potentieel
Op langere termijn vindt Maes de uitslag minder hoopgevend. “Na de vorige verkiezingen in juni is de AK-partij er niet geslaagd een coalitie te vormen. De vraag blijft dus of in Turkije een democratische machtsoverdracht mogelijk is zoals onlangs bijvoorbeeld in India gebeurd is. Daarom blijft een hogere risicopremie voor het land gerechtvaardigd.”
“Vandaag profiteerde Turkije van de verkiezingsuitslag, maar morgen is het opnieuw gewoon een groeiland”, besluit Maes. “Turkse activa zijn al in lijn met andere opkomende landen gewaardeerd. Ik zie daarom weinig potentieel in Turkije.”
Fragiel beestje
Luc Aben, hoofdstrateeg bij Van Lanschot Bankiers, herinnert beleggers eraan dat Turkije deel uitmaakt van de zogenaamde Fragile Five, een clubje groeilanden met voorts nog Brazilië, India, Zuid-Afrika en Indonesië, dat zeer afhankelijk is van buitenlands kapitaal. En nu in de Verenigde Staten een eerste renteverhoging op stapel staat, zullen beleggers kapitaal blijven wegtrekken uit de groeilanden om het te herinvesteren in de VS.
Die kapitaalvlucht liet al duidelijk zijn sporen na op de Turkse markten. De Borsa Istanbul 100-index, de belangrijkste graadmeter voor de Turkse beurs, noteerde vrijdag ruim 7 procent lager dan aan het begin van het jaar. De lira noteerde sinds de jaarwisseling 12 procent lager tegenover de euro. De rally na de verkiezingen is dan ook niet meer dan een herstelbeweging. “De afhankelijkheid van buitenlands kapitaal is een structureel probleem voor Turkije. Dat zal blijven spelen”, aldus Aben. “Bovendien is het een weinig flexibele economie in een bijzonder woelige regio.”
Jasper Vekeman
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier