Belastingpiek kan VS economie in recessie storten

De Verenigde Staten worden op het einde van dit jaar geconfronteerd met een fiscale klip, bestaande uit een belastingpiek (het aflopen van de belastingverlagingen die door George Bush waren ingevoerd) en een serie besparingsmaatregelen. De gevolgen daarvan kunnen ernstig zijn.

Olivier Blanchard, hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, waarschuwt dat deze fiscale klip de Verenigde Staten vanaf volgend jaar in een recessie kunnen storten. Hoe hevig die kan worden, moet nog worden afgewacht. Ze zou wel eens heviger kunnen worden dan iedereen verwacht.

Zonder rekening te houden met eenmalige factoren

Het IMF heeft onlangs haar groeiprognoses naar beneden aangepast, ook voor de Verenigde Staten. Bij die neerwaartse aanpassing werd echter nog geen rekening gehouden met een aantal eenmalige en/of onverwachte factoren. De fiscale klip is één van die eenmalige factoren.

Andere elementen zijn de Europese schuldencrisis, die niet uit de hand mag lopen. Daarnaast zijn er ook de problemen in de groeilanden, die nu ook met hoge voedselprijzen geconfronteerd worden. Het zal duidelijk zijn dat in de wereldeconomie niet alles koek en ei is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content