Bel-20 na brexit: een tussenstand

© BELGA
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Bel-20 staat omstreeks 15.30 uur op 2,6 procent winst.. Het is de tweede dag op rij dat de Belgische sterindex herstelt van de klappen na het referendum in het VK over het EU-lidmaatschap. Tijd om een tussenstand op te maken.

Op Ontex (-0,3%) na winnen alle Bel-20-bedrijven vandaag en de sterindex zelf gaat meer dan 2,5 procent hoger. De winst van vandaag en gisteren maakt de koersval van vrijdag en maandag echter nog lang niet goed. De Bel-20-index is nog altijd 6 procent van zijn waarde kwijt tegenover het slot van donderdag.

Volgens economen zou België samen met Nederland en Ierland harder getroffen worden dan andere landen door een brexit, omdat een groot deel van onze uitvoer richting het Verenigd Koninkrijk gaat. Er is sprake van een negatieve impact op de Belgische economie van een half procent van het bruto binnenlands product, of meer dan 2 miljard euro. Niet moeilijk dus dat Belgische bedrijven het ook op de beurs hard te verduren kregen na het brexit-referendum.

De grootste verliezer in de Bel-20 kwam echter uit Nederland. De Nederlandse bank ING noteert na de herstelbeweging van de afgelopen 1,5 handelsdag nog altijd bijna 20 procent lager dan bij het slot van donderdag. Vandaag gaat het aandeel 2,5 procent hoger, maar die “winst” is dus relatief klein in verhouding tot het verlies van de brexit-nadagen. ING nam eerder dit jaar de plaats van Delta Lloyd in de Bel-20 in. Die verzekeraar is net als ING een Nederlands bedrijf met een tweede notering in Brussel. En ook Delta Lloyd hoort met een verlies van ongeveer 21 procent bij de grootste dalers op de Brusselse beurs sinds het slot van de beurzen donderdag. Delta Lloyd (-1%) gaat overigens ook vandaag opnieuw lager.

Over heel Europa waren de financiële instellingen de grootste verliezers van het Britse debacle. Zij stonden zoals steeds in de vuurlinie wanneer het economisch slechter dreigt te gaan. Zij riskeren dan meer wanbetalingen op kredieten van noodlijdende overheden, bedrijven en gezinnen. Banken zijn zeer gevoelig aan de economische conjunctuur.

Nog binnen de Bel-20 staan ook de bank-verzekeraar KBC (-16% sinds donderdagavond) en de verzekeringsholding Ageas (-11%) nog altijd op meer dan 10 procent ‘post brexit’-verlies.

De Belgische biotechnologie-aandelen toonden dat ze niet mee bewegen met de beurzen, maar hun eigen weg gaan. Galapagos (+1%), het enige biotechnologieaandeel binnen de Bel-20, noteert momenteel hoger dan voor het referendum. Bij sommige kleinere biotechnologiebedrijven zoals Thrombogenics (+11%), Asit Biotech (+8%) en Bone Therapeutics (+6%) oogt de winst van de voorbije dagen nog spectaculairder. Let wel, de Belgische biotechnologie-aandelen hadden het eerder dit jaar wel knap lastig tijdens de beursmalaise na Nieuwjaar. En er zijn twee extreem negatieve uitschieters in het biotechnologie-spectrum: Celyad (-39%) en Genticel (-59%). Die laatste twee implodeerden na slechte onderzoeksresulaten.

In dezelfde sector kwam IBA overigens vandaag nog met een positieve verrassing. De handel in het aandeel werd deze middag even stilgelegd en schoot daarna 7,5 procent hoger, omdat het bedrijf een belangrijke mededeling had. IBA heeft opnieuw een contract voor meer dan 80 miljoen euro binnengehaald in China. Het gaat om de bouw van een protontherapiecentrum en een langlopend onderhoudscontract. Deze nieuwe deal “versterkt IBA’s leidende positie protontherapie”, volgens CEO Olivier Legrain in het persbericht. Het protontherapiecentrum dat IBA mag bouwen in China zal “een van de grootste en een van de meest technologisch geavanceerde ter wereld” zijn. Het aandeel van IBA zit op een ‘post brexit’-winst van bijna 4 procent.

De specialist in de bestraling van kankertumoren met een zeer fijne protonenstraal krijgt steeds meer voet aan grond in Azië. In januari vorig jaar sloot IBA een deal van dezelfde grootte-orde in China af. De voorbije zes maanden kwamen daar nog eens drie contracten bij. In december sloot IBA een contract in Taiwan af voor 30 tot 35 miljoen euro en in maart in India ter waarde van 60 miljoen euro.

Naast Galapagos zijn er nog drie Bel-20’ers die min of meer stand hielden in de brexit-beursmalaise. Het gaat om de elektriciteitsnetbeheerder Elia (+2%), de biofarmagroep UCB (+1%) en het telecombedrijf Proximus (quasi stabiel). Drie bedrijven die traditioneel te boek staan als defensieve waarden.

Meer marktennieuws krijgt u vanavond, na het slot van de beurzen op Moneytalk.be en op KanaalZ.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content