Bedrijfsresultaten: de beleggers zijn gewoon geraakt aan een goednieuwsshow

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de Amerikaanse en de Europese bedrijfsresultaten gemiddeld zullen bevestigen dat het uitstekend gaat met de wereldeconomie.

Op Wall Street is het seizoen van de bedrijfsresultaten volop bezig. Ook in Europa komt het stilaan goed op gang. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de Amerikaanse en de Europese winstcijfers gemiddeld zullen bevestigen dat het uitstekend gaat met de wereldeconomie.

Vooral in Europa wordt rekening gehouden met een spectaculaire winstgroei in 2017. Al moet dat natuurlijk deels worden gerelativeerd door de zware verliezen die de olie- en gasindustrie in 2015 en 2016 heeft geleden in de Stoxx600-index (de index met de 600 belangrijkste Europese beursgenoteerde ondernemingen). Doordat een aantal van die bedrijven terugkeert naar winst, maakt het groeicijfer extra vaart.

Op basis van de schattingen van het gereputeerde bureau FactSet zou de klim van de winsten van de bedrijven in de Standard&Poor’s500-index afgerond 10 procent (9,7%) bedragen in het boekjaar 2017. De lage dollar en de sterke groei van de wereldeconomie zorgen voor een fraaie groeiverwachting van 12,2 procent voor 2018. Dat is dus nog een stuk beter dan vorig jaar.

Maar dat groeicijfer verbleekt bij de verwachte gemiddelde winstgroei van 24,7 procent voor de Stoxx600-bedrijven, tegenover amper 2,3 procent winsttoename in 2016. Europa gaat voor een eenmalig supercijfer, blijkt uit de prognose van 9,3 procent winstgroei voor dit jaar. Dat ligt in de lijn van de klim van de Amerikaanse bedrijven, of net eronder.

Voor de Belgische beursgenoteerde ondernemingen is er minder cijfermateriaal beschikbaar om tot een consensusgroeiverwachting te komen. Maar de groei kan voor 2017 toch in de buurt van 15 procent liggen, al zullen de verschillen groot zijn. Voor dit jaar krijgen we een normalisering richting een toename met 10 procent.

Individuele drama’s

Op het niveau van de brede markt zou het ons erg verbazen dat het resultatenseizoen grote bewegingen veroorzaakt. Zoals we bij de cijfers van de vorige kwartalen al hebben gezien, kan de impact op individuele bedrijven wel groot zijn. Na jaren van stijgende aandelenmarkten zijn de beleggers weer gewoon geraakt aan een goednieuwsshow als er bedrijfsresultaten worden bekendgemaakt.

De koersen van ondernemingen die niet aan het verwachtingspatroon beantwoorden en waarvan de cijfers teleurstellen, krijgen steevast een flink oplawaai. Kijk maar naar de koersontwikkeling bij IBA op Euronext Brussel het afgelopen jaar, of die van General Electric op Wall Street. Stijgende beurs of niet, de aandeelhouders van ontgoochelende ondernemingen zitten met zware koersverliezen opgescheept.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content